Written by 08:32 Άρθρα, Αρχική Σελίδα

Τράπεζα θυμάτων και πώς έγραψε σε όλα «20» η Α΄ Λυκείου μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας

 

Σε τεχνικής φύσεως πρόβλημα, και ειδικότερα στον «αλγόριθμο», αποδίδει το υπουργείο Παιδείας το ζήτημα που προέκυψε με τις χαμηλές βαθμολογίες στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου. Μετά το «βατερλώ» με την Τράπεζα Θεμάτων από το υπουργείο στάλθηκε οδηγία ακόμη και για αλλαγή στον τρόπο βαθμολόγησης. Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον ταξικό προσανατολισμό του νέου λυκείου και την καταστροφική εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το υπουργείο, το λάθος εντοπίστηκε στον αλγόριθμο που χρησιμοποιούσαν οι διορθωτές για τη βαθμολόγηση των γραπτών και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση. Οι διορθωτές κλήθηκαν να προχωρήσουν στην ιδιόχειρη βαθμολόγηση των γραπτών ή να κάνουν χρήση του σωστού αλγορίθμου.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, ενώ επισήμαναν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις επιδόσεις των μαθητών αν δεν υπάρξει μεγαλύτερο δείγμα ή ακόμη και τα τελικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσοστό των μαθητών που έχει γράψει κάτω από τη βάση έφτανε ακόμη και το 40%. Καθηγητές και μαθητές επισημαίνουν πως η αιτία για τις κακές επιδόσεις είναι η Τράπεζα Θεμάτων από την οποία αντλήθηκε για πρώτη φορά φέτος το 50% των ερωτημάτων στις εξετάσεις.

Το υπουργείο Παιδείας έχει καταστήσει σαφές ότι, εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν διορθώσεις, αποκλείοντας ωστόσο την κατάργηση του θεσμού. «Εμείς πιστεύουμε στον θεσμό και δεν πρόκειται να τον αλλάξουμε, θα δούμε όμως ποιες τεχνικές παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε αφού όμως βγουν οι βαθμολογίες» τόνισε χαρακτηριστικά από τη Ρόδο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Πώς έγραψε σε όλα «20» η Α΄ Λυκείου μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας


Το colpo grosso με την τράπεζα θεμάτων

Το «κρυφό σχολειό» μέσα στην περίοδο των εξετάσεων έπαιξαν καθηγητές και μαθητές μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας, με αποτέλεσμα όλη η Α΄Λυκείου να πάρει «εικοσάρια», εκεί που το 40% των μαθητών όλης της χώρας έμεινε μετεξεταστέο: στην Άλγεβρα.

Το συγκεκριμένο σχολείο κατάφερε να «ξεγελάσει» το υπουργείο και να πάρει τα ερωτήματα από την «Τράπεζα Θεμάτων» και να τα διδάξει κρυφά στους μαθητές πριν αυτοί εξεταστούν.

Το τί ακριβώς έκαναν, περιγράφει στο newpost, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός:

«Κάθε σχολείο δηλώνει ποιο μάθημα θα εξεταστεί την κάθε ημέρα. Το συγκεκριμένο σχολείο είχε δηλώσει Δευτέρα – Άλγεβρα, Τετάρτη – Χημεία. Το υπουργείο τους έδωσε τον κωδικό τη Δευτέρα, άνοιξαν την Τράπεζα Θεμάτων, πήραν τα ερωτήματα της Άλγεβρας, αλλά εξέτασαν Θρησκευτικά, που είναι ενδοσχολικό και όχι πανελλαδικών εξετάσεων μάθημα. Την Τρίτη τους δίδαξαν τα ερωτήματα της Άλγεβρας που πήραν από την Τράπεζα Θεμάτων. Την Τετάρτη τους εξέτασαν στην Άλγεβρα και ταυτόχρονα άνοιξαν την Τράπεζα Θεμάτων και πήραν ερωτήματα της Χημείας, την οποία υποτίθεται εκείνη την ώρα εξέταζαν. Την Πέμπτη τους δίδαξαν τα ερωτήματα της Χημείας, την Παρασκευή τους εξέτασαν».

Έτσι κατάφεραν να αριστεύσουν όλοι οι μαθητές Α΄Λυκείου του συγκεκριμένου σχολείου.

«Έχουμε ζητήσει πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο και μαθαίνω ότι ήδη έχει υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, όμως περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε», διευκρινίζει στο newpost ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τράπεζα Θεμάτων αντλείται το 50% των ερωτημάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία συνυπολογίζονται, μέχρι και την Γ΄Λυκείου, για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Η Τράπεζα Θεμάτων έχει, μέν, θέματα που περιλαμβάνονται στην διδακτέα ύλη, όμως οι μαθητές κάθε σχολείου έχουν διδαχτεί με διαφορετικό τρόπο τα ερωτήματα από τους καθηγητές τους.

«Για παράδειγμα», λέει ο κ. Κουρουτός «στην Άλγεβρα, έχουν διδαχτεί την ύλη, τους κανόνες, τους τύπους, όμως στις εξισώσεις μπορεί να χρειάζεται να… περπατήσουν άλλο δρόμο από εκείνους που τους έχει δείξει ο καθηγητής».

Πηγή:newpost.gr

Last modified: 28 Ιουνίου 2014

Close