Δύο κεράκια που συμβολίζουν 90 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας έσβησαν 3.500 χιλιάδες θεατές, οι οποίοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ευχηθούν στον Μίκη Θεοδωράκη την ημέρα των γενεθλίων του.
Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί δεν του το επέτρεψε η εύθραυστη κατάσταση της υγείας του, αλλά σε μήνυμά του – που διαβάστηκε στην έναρξη της βραδιάς – μετέφερε τα αισθήματα χαράς και συγκίνησης για την πραγματοποίηση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης.
Ωστόσο, σημείωσε, «αισθάνομαι πολύ άβολα που γίνονται αφιερώματα στη μουσική μου και ακούγονται τα τραγούδια μου σε μία εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο την ίδια στιγμή, να απολαμβάνω την μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που βλέπει το έργο του να παρουσιάζεται μπροστά στο κοινό».
«Το μόνο που με παρηγορεί», συνέχισε, «είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή πίστη στον άνθρωπο και στη ζωή» κατέληξε.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν απέτρεψαν το κοινό, που είχε γεμίσει τον Κήπο του Μεγάρου ήδη από τις 8 το βράδυ, μία ώρα πριν δηλαδή την προγραμματισμένη έναρξη της συναυλίας. Καθισμένοι στο γκαζόν, σε ψάθες και καρέκλες, οι θεατές – ανάμεσά τους και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αλλά και πολλοί ξένοι τουρίστες – σιγοψιθύρισαν τραγούδια αγαπημένα, φορτισμένα με μνήμες και συναίσθημα από την απύθμενη δεξαμενή της πολύτιμης προσφοράς του συνθέτη.
Σε αυτό το ξεχωριστό μουσικό ταξίδι που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, έργα του Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσαν η Μπέττυ Χαρλαύτη, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, με κορυφαία την Ελένη Βιτάλη, η οποία ευχαρίστησε τον συνθέτη για «όλα αυτά που μας έδωσε και δεν μπορεί να μας τα πάρει πίσω». « Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας πολύ μεγάλος άνθρωπος, είναι ημίθεος. Είναι η Ελλάδα, είναι η Αλήθεια, είναι τα πάντα. Τον ευχαριστούμε που υπάρχει, που υπήρξε και που θα υπάρχει» είπε η ίδια.
Η βραδιά άνοιξε με το ορχηστρικό κομμάτι από τη «Γειτονιά των αγγέλων» και συνεχίστηκε με τους τρεις ερμηνευτές να τιμούν τις συνθέσεις του Μ. Θεοδωράκη σε στίχους Ελύτη («Μαρίνα»), Γκάτσου («Μυρτιά»), Ρίτσου («Μέρα Μαγιού»), Σεφέρη («Κράτησα τη ζωή μου») και Λειβαδίτη («Δραπετσώνα», «Σαββατόβραδο»). Στο τέλος του πρώτου μέρους ανέβηκε στη σκηνή η κόρη του, Μαργαρίτα, η οποία μαζί με τους θεατές τραγούδησε και ευχήθηκε στον μεγάλο δημιουργό να μείνει πολλά ακόμα χρόνια στο πλευρό μας. Ευχή που συνόδεψαν με το εύρημα μιας γενέθλιας τούρτας που είχε ετοιμάσει ο Στέλιος Παρλιάρος, με δύο κεράκια που σχημάτιζαν τον αριθμό ενενήντα. Τη σκυτάλη πήρε η Αλέξια, που ερμήνευσε δύο τραγούδια του συνθέτη.
Από την βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πολιτικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που καθόρισαν τη δημιουργική του πορεία και τον καθιέρωσαν στη συνείδηση των Ελλήνων και που εξακολουθούν να νοηματοδοτούν πολλά για την πατρίδα μας, όπως το «Γελαστό παιδί» (στίχοι Brendan Behan, αποδ. Βασίλη Ρώτα), «Κάποτε θα’ ρθουν να σου πουν» (στ. Λ. Παπαδόπουλου), «Το σφαγείο» (στ. Μ.Θεοδωράκη), «Είμαστε δυό» (στ. Μ.Θεοδωράκη), «Ένα το χελιδόνι» (στ. Οδ. Ελύτη), «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις» (στ. Γ. Ρίτσου) και με κορύφωμα τον ύμνο του Οδ. Ελύτη «Της δικαιοσύνης», ερμηνευμένο από την Ελένη Βιτάλη, με το κοινό να τη συνοδεύει και να χειροκροτά όρθιο.
Το φινάλε γράφτηκε με τη μνημειώδη σύνθεση του σπουδαίου δημιουργού που έφτασε τη φήμη του στα πέρατα του κόσμου, τον «Ζορμπά». Ως αποχαιρετιστήριο δώρο στους θεατές η Ελένη Βιτάλη τραγούδησε ξανά το «’Ασμα Ασμάτων» (στ. Ιακ. Καμπανέλλη) μαζί με τον Κονσταντίν Μπέκερ και τη Λίνα Ορφανός να ερμηνεύουν στα γερμανικά και στα εβραϊκά αντίστοιχα.
«Έχει μία ιστορική σημασία η σημερινή εκδήλωση, μία εθνική σημασία, και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που γιορτάσαμε στον Κήπο του Μεγάρου τον Μίκη Θεοδωράκη, μαζί τόσες χιλιάδες κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ, Ιωάννης Μάνος. Στη συναυλία- αφιέρωμα έδωσαν το «παρών» και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.
πηγή:tvxs.gr
Last modified: 30 Ιουλίου 2015