ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε. «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242 Αγία Παρασκευή Τηλ-Fax: 2106399318 http://www.syllogosperiklis.gr info@syllogosperiklis.gr
|
Αγ. Παρασκευή, 18 Απριλίου 2015 Αρ. Πρωτ: 73Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου μας
|
Θέμα: Εκ νέου για το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Γενική Δ/νση Σπουδών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης με εγκύκλιό της (Αρ.Πρωτ.189790/Δ5/24-11-2014/ΥΠΑΙΘ) αποστέλλει οδηγίες για τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος ΕΥΖΗΝ και την τρέχουσα σχολική χρονιά (2014-2015), το οποίο θα διεξαχθεί από 15/12/2014 έως 15/5/2015.
Για το περιεχόμενο, τους σκοπούς και τον υπεύθυνο του προγράμματος ο Σύλλογός μας έχει τοποθετηθεί με σχετικές ανακοινώσεις του τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές (2012-2013 & 2013-2014) εκφράζοντας τις ενστάσεις μας ως προς τα παραπάνω.
Επιπρόσθετοι προβληματισμοί δημιουργούνται σχετικά με:
1. το κατά πόσον η ενασχόληση με όλες αυτές τις μετρήσεις αποτελεί μία κατ΄ επίφασιν προσπάθεια αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο και ενός και(ε)νοτόμου εκπαιδευτικού – παιδαγωγικού προγράμματος στο Νηπιαγωγείο, τη στιγμή που το πρόγραμμα αυτό -πανελλαδικής εμβέλειας- δεν απαντά στο πρόβλημα της σίτισης των πεινασμένων παιδιών των σχολείων μας, των εμβολιασμών των ανασφάλιστων, αλλά υποκριτικά εμπαίζει επί της ουσίας οικογένειες μαθητών και νηπίων που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις συμβουλές και τις υποδείξεις της υγιεινής διατροφής και διαβίωσης που, εξατομικευμένες για το κάθε παιδί οδηγίες του προγράμματος, θα συστήσουν.
2. το κατά πόσον και με ποιους τρόπους συνεισφέρει το ΕΥΖΗΝ στη μείωση του ανταγωνισμού μέσα στο σχολείο και στη δημιουργία παιδαγωγικού κλίματος
καθώς αναδεικνύει τα αποτελέσματα της κακής διατροφής και των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης ορισμένων μαθητών και νηπίων για τα οποία δεν ευθύνονται οι οικογένειές τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι η παιδική παχυσαρκία οφείλεται συχνότατα στην κατανάλωση φτηνών ανθυγιεινών τροφών λόγω ανέχειας.
3. το κατά πόσον όλα αυτά τα “φυτευτά΄΄ προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΕΥΖΗΝ, εντασσόμενα μάλιστα προσφάτως στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα μέσω των θεματικών αξόνων του « Κοινωνικού Σχολείου » καταστρατηγούν τα αναλυτικά προγράμματα που το ίδιο το Yπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει για κάθε βαθμίδα και για κάθε γνωστικό αντικείμενο αποδομώντας με αυτόν τον τρόπο το ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου, αποδυναμώνοντας το όποιο πλαίσιο χαράς και δημιουργίας στη σχολική καθημερινότητα, συμβάλλοντας – μέσω εγκυκλίων- στη διάλυση του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και της ίδιας της λειτουργίας του σχολείου.
Αντίθετα μερικές φορές με αήθεις δράσεις εντυπωσιασμού φέρνει τα παιδιά “δίπλα” σε ντοπαρισμένους ολυμπιονίκες και πρωταθλητές των αναβολικών και των πολυεθνικών εταιρειών που προβάλλονται ως πρότυπα αθλητικού ιδεώδους! (βλ. την εκδήλωση σε Δημοτικό Σχολείο των Γλυκών Νερών στο πλαίσιο δράσεων θεματικής για τον Αθλητισμό του « Κοινωνικού Σχολείου »).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επίσης με ανακοινώσεις του στις 29/3/2013 και στις 4/3/2014 είχε εκφράσει έντονο προβληματισμό σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τον προβληματισμό και τα ερωτήματα που ετέθησαν εν συνεχεία , σε σχετική προσφυγή που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατέθεσε ενώπιόν της, υιοθέτησε, σε μεγάλο βαθμό, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με απόφασή της στις 2/10/2014 σύμφωνα με την οποία «… Η Αρχή διαπιστώνει κατά πλειοψηφία ότι το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. του Υπουργείου ……. δεν πληροί τις προϋποθέσεις νομιμότητας » Με την απόφαση αυτή δε, καλούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών που έκαναν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν μπορεί να έχει γενικευμένο και υποχρεωτικό χαρακτήρα, γεγονός το οποίο επισημαίνει με νέα ανακοίνωσή του (Αρ. Πρωτ.1205/ 3-11-2014) το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλώντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να σεβαστεί τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας ΔεδομένωνΠροσωπικού Χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο το πρόγραμμα περιλαμβάνει « αξιολόγηση σωματικής διάπλασης μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία από τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής και στα Νηπιαγωγεία από τους Νηπιαγωγούς » χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως « επιτυχή » την « εφαρμογή του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων) κατά το σχολικά έτη 2012-2013 & 2013-2014».
Ωστόσο μια σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την τύχη όλων των δεδομένων που συλλέχτηκαν με τα ατομικά δελτία αξιολόγησης των παιδιών, το είδος της επεξεργασίας που έχει γίνει, σε τίνος τη διάθεση βρίσκονται αυτά, με ποια χρήση και για ποιο σκοπό.
Καθώς η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε ήδη, δρομολογήσει τη γενικευμένη εφαρμογή του Ε.Υ.ΖΗ.Ν. εντάσσοντάς το στους θεματικούς άξονες του «πολυδιαφημισμένου» προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο», το πρόγραμμα συνεχίζει να υφίσταται έτσι ακριβώς όπως επιβλήθηκε παρά τις σοβαρές ενστάσεις για το αν και σε ποιο βαθμό έγιναν σεβαστές οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά και τις σοβαρές αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί από τη Δ.Ο.Ε. τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. αλλά και τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων σχετικά με τις μεθόδους αλλά και τη σκοπιμότητα υλοποίησης του προγράμματος .
Επισημαίνουμε ότι το Δ.Σ. της ΔΟΕ με έγγραφό του προς το Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας (Αρ.πρωτ. 1543/31-3-2015) ζητά να υλοποιήσει τη θετική ανταπόκριση που επέδειξε ο ίδιος στο αίτημα της μη εφαρμογής του προγράμματος ΕΥΖΗΝ.
Εκτός όλων των παραπάνω ενστάσεων που διατυπώνονται σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος επισημαίνονται τα εξής:
Με τη διεξαγωγή της έρευνας και στα νηπιαγωγεία καλούνται οι νηπιαγωγοί να επιφορτιστούν με τις μετρήσεις των νηπίων, μεγιστοποιώντας τον ήδη τεράστιο όγκο δουλειάς με εξωδιδακτικές εργασίες με μια επιπλέον, η οποία είναι εκτός των υποχρεώσεών τους.
Επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ο φόρτος εργασίας των καθηγητών πληροφορικής αλλά και των Δ/ντων Δημ. Σχολείων και Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων καθώς καλούνται να αναλάβουν άλλο ένα έργο, το οποίο δεν προβλέπεται στις υποχρεώσεις τους να εκτελέσουν, τη στιγμή μάλιστα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος της διοικητικής δουλειάς (my school, e-student κλπ). Σύμφωνα με την εγκύκλιο « Για την πρώτη πρόσβαση στην Διαδικτυακή πλατφόρμα υπεύθυνος είναι ο Διευθυντής του σχολείου ».
Σχετικά με τα περί υποχρεωτικότητας του προγράμματος που ‘διαρρέονται’, η ίδια η εγκύκλιος προβλέπει ότι μπορούν οι μετρήσεις να μη γίνουν από το εκπαιδευτικό Φυσικής αγωγής και σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνουν από το κλιμάκιο της δ/νσης ΔΕ. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμιά υποχρεωτικότητα για ένα έργο που δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών, που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας καλεί :
- Την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο αναλογιζόμενη τα προβλήματα που το ΕΥΖΗΝ δημιουργεί στα σχολεία αλλά και όλες τις αρνητικές διαστάσεις του.
- Τους Δ/ντές εκπαίδευσης και τις ομάδες Φυσικής αγωγής να μην προχωρήσουν σε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους και να μην αναθέσουν τέτοιο έργο στους εκπαιδευτικούς της ευθύνης τους.
- Τους Δ/ντές και Προϊσταμένες των σχολικών μονάδων και όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στην υλοποίηση τους προγράμματος ΕΥΖΗΝ προσφέροντάς τους πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.
- Τους Διευθυντές και Προϊσταμένες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους γονείς για όλα τα παραπάνω.
- Τους Γονείς των μαθητών και των νηπίων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια εταιριών «άγνωστο» ποιων και για ποιους σκοπούς που καλύπτονται με τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας- να μην αποδεχτούν στη μέτρηση των παιδιών τους για το εν λόγω πρόγραμμα.
Επισυνάπτεται το έγγραφο του Δ.Σ. της ΔΟΕ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Μαρία Κολόζη Άννα Μάγια Σταυροπούλου
Last modified: 18 Απριλίου 2015