Με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων συνολικά και κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ ξεχωριστά, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με κυβερνήσεις ισχυρών κρατών – μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) και θεσμούς της όπως η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), γύρω από τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο βεβαίως της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Τα «περιθώρια στενεύουν», είναι το μήνυμα που αποστέλλουν τα επιτελεία της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας τις δυσκολίες για την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας και ζητώντας από την κυβέρνηση σχέδιο και προτάσεις.
Χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια ο λαός δε θα έχει κανένα όφελος
Η αρχική ευφορία που καλλιεργούσε η κυβέρνηση ποντάροντας στα τηλεφωνήματα στήριξης του Ομπάμα και στην εκφρασμένη αντίθεσή του στη Γερμανία για το μείγμα πολιτικής στην Ευρωζώνη (εδώ φαίνεται ότι πόνταρε η κυβέρνηση), αλλά και η αναζήτηση κοινής πλεύσης με Ιταλία – Γαλλία κόντρα στη Γερμανία και στους κανόνες της ΕΕ, διαψεύστηκαν γρήγορα. Οχι ότι αν υπήρχαν διαφορετικές εξελίξεις θα είχε κάτι να κερδίσει ο λαός, αφού η επιδιοκώμενη χαλάρωση της «λιτότητας» (που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Γαλλία, Ιταλία κ. ά.) γίνεται με γνώμονα την στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, λοιπόν, για κοινή στάση των κυβερνήσεων του… νότου της Ευρωζώνης, όχι μόνο δεν ευοδώθηκε, αλλά η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση, όπως και αυτή των ΗΠΑ, διεμήνυσαν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να συνεργαστεί με τους εταίρους της στο πλαίσιο των κανόνων και των Συνθηκών της ΕΕ. Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την πολιτική χαλάρωσης της οποίας εκθείασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η όλη προσπάθεια να παρουσιάσουν στο λαό συμμάχους στη γραμμή τους, προεκλογικά αλλά ακόμη και σήμερα, την οποία γραμμή τους πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο, αρχίζει να «ξεθωριάζει».
Το τοπίο αρχίζει να γίνεται πιο διαυγές και ο λαός πρέπει να πάρει υπόψη του το γεγονός ότι η διαβούλευση εντός των τειχών του κεφαλαίου, της ΕΕ, χωρίς τη ρήξη με τα μονοπώλια και τις λυκοσυμμαχίες τους, θα τον έχει μέσα στα ίδια σημερινά αδιέξοδα ως προς τη ζωή του και τις ανάγκες του αν δε δημιουργήσει και νέα.
Τα σύννεφα πύκνωσαν την τελευταία βδομάδα, ενώ οι τροχιοδεικτικές βολές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αρχίζουν να φωτίζουν το πεδίο της «πραγματικής διαπραγμάτευσης» για την «επόμενη μέρα» που ξεκινά. Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίζονται και οι πρώτες «αναδιπλώσεις» από την πλευρά της συγκυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μετατόπιση από το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι στηριγμένο στη γραμμή της διαχείρισης που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, προκειμένου να επέλθει η καπιταλιστική ανάκαμψη.
Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα
Την ερχόμενη Τετάρτη (11/2) συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).
Από την ίδια μέρα (11/2), ισχύει η απόφαση της ΕΚΤ, η οποία πλέον δε θα αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, που πλέον θα καταφύγουν στην ακριβότερη χρηματοδότηση του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA). Η επάνοδος στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα» του κεφαλαίου συνεπάγεται την υπαγωγή σε πρόγραμμα, είτε με την παράταση του σημερινού μνημονίου είτε με τη διαμόρφωση νέου.
Επίσης στις 11/2, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, επισκέπτεται την Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Στόχος, όπως ανακοινώθηκε, είναι η συζήτηση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης «περί ριζικών μεταρρυθμίσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητά από τον Α. Γκουρία «να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του στο θέμα αυτό». Να υπενθυμίσουμε τις διαβόητες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, τα μέτρα της απελευθέρωσης, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και σειρά από άλλα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Στις 12/2, συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Στις 16/2, συνεδριάζει και πάλι το Γιούρογκρουπ, όπου αναμένεται να δρομολογηθούν οι αποφάσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Στις 28/2 λήγει το μνημόνιο με τη σημερινή μορφή του, ενώ το ζητούμενο είναι η «αντικατάστασή» του με το… νέο πρόγραμμα ή η παράτασή του.
Τους κανονισμούς της ΕΕ υπενθύμισε, εκ νέου προχτές Παρασκευή, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι «δεν χορηγούμε δάνεια – γέφυρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη συνεδρίαση θα «είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα υπάρξουν και νέα χρήματα προς την Αθήνα», ήταν και το μήνυμα που απέστειλε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) Kλ. Ρέγκλινγκ. Το άμεσο κλείσιμο της αντιλαϊκής «εκκρεμότητας» θέτει ως προτεραιότητα και η Κομισιόν. Μάλιστα, ως «γέφυρα» για την «επόμενη μέρα» υποδείχνουν την παράταση του σημερινού μνημονίου. Παράγοντας της Κομισιόν σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η παράταση προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα «εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Γιούρογκρουπ στις 16 Φλεβάρη». Παράλληλα, επισήμαναν πως «υπάρχει περιθώριο ελιγμών», πάντα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική και την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» για μια «ανταγωνιστική οικονομία» που μπορεί να προσελκύει επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, χαρακτηρίζουν «κόκκινη γραμμή» κάθε άμεση κίνηση που συνεπάγεται ζημιές για τα κράτη – μέλη που έχουν δανείσει, αλλά και κάθε άλλο οργανισμό, όπως το ΔΝΤ. Η «διαχείριση» του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συζητηθεί σε επόμενη φάση και αφού προηγουμένως συμφωνηθεί ένα καθαρό πλαίσιο για τη «μελλοντική στήριξη» από την πλευρά της ΕΕ.
«Ποσοτική χαλάρωση»
Η ΕΚΤ, τον επικεφαλής της οποίας, Μ. Ντράγκι, εκθείαζαν συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την «αλλαγή» του μείγματος της πολιτικής και των μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στις παρακάτω κινήσεις:
Πρώτον: Εκοψε τη φτηνή χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.
Δεύτερον: Απέρριψε το αίτημα της συγκυβέρνησης για επιστροφή των κερδών (1,9 δισ. ευρώ) που αποκόμισε από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία η ΕΚΤ αγόραζε «μπιρ παρά» από τη δευτερογενή αγορά (πριν από το «κούρεμα» του 2012) προκειμένου να τα στηρίξει. Η επιστροφή των κερδών της στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό είναι κάτι που ήδη προβλέπεται από το σημερινό μνημόνιο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώνονται η κάθε φορά αξιολόγηση και τα αντιλαϊκά μέτρα.
Τρίτον: Απέρριψε και το αίτημα της συγκυβέρνησης για αύξηση του πλαφόν στο ύψος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (εκδόσεις εντόκων γραμματίων). Η αρχική πρόταση ήταν για αύξηση του ορίου, κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. στα 25 δισ. ευρώ), προκειμένου να καλυφθούν τυχόν βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση επανήλθε με νέα πρόταση, κατεβάζοντας τις απαιτήσεις στα 4,5 δισ. ευρώ, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο υπουργός Γ. Σταθάκης φέρεται να δηλώνει πως η Ελλάδα ζητά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να της χορηγήσουν ένα δάνειο – γέφυρα ύψους 4-5 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έως ότου έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κυβερνητικό στέλεχος τονίζει πως, εάν η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν χαλαρώσουν τη στάση τους στο θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, τότε η Ελλάδα «θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ». Ηδη, το Γιούρογκρουπ διατυμπανίζει πως δεν δίνει «δάνεια – γέφυρες».
ΗΠΑ – ΔΝΤ
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προκειμένου να βρεθεί λύση για το χρέος και τα δάνεια. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, όπως και με το ΔΝΤ», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη βδομάδα κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών, προκειμένου να διαμεσολαβήσει στα παζάρια της συγκυβέρνησης με την Ευρωζώνη. Το ελληνικό «ζήτημα» αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, στο Λευκό Οίκο, αύριο Δευτέρα.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, τονίζει πως «δεν έχει συζητήσει με την Ελλάδα σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση του χρέους» και ακόμη πως «υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα».
Ο «Ορθός λόγος» των μονοπωλίων
Τον «Ορθό λόγο» και τη φιλοσοφία του Καντ, επικαλέστηκε ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της «αβροφροσύνης» κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε, ενώ είπε ότι δεν αναγνωρίζει την τρόικα. Λίγο αργότερα, σε άλλη συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Β. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τρόικα στην Ελλάδα σημείωσε: «Βεβαίως πρέπει να συνεργαστούν με τους τρεις θεσμούς, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Δεν τους αρέσει η λέξη τρόικα – αυτή είναι ελληνική λέξη, νομίζω. Εντάξει, είπα ότι αυτό δεν παίζει ρόλο». Σε ό,τι αφορά το εάν η τρόικα θα ξαναπάει στην Αθήνα, δήλωσε: «Το πού θα συναντηθούν, μού είναι επίσης αδιάφορο. Ηδη το Σεπτέμβρη είχα προτείνει (στην προηγούμενη κυβέρνηση) αν θέλουν να συναντηθούν στο Παρίσι, το οποίο και έκαναν. Αλλά για τους όρους και την υλοποίηση του προγράμματος, μόνο με αυτούς τους τρεις θεσμούς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτό όμως ο Βαρουφάκης το παραδέχθηκε ρητά»…
Α.Σ.
Last modified: 9 Φεβρουαρίου 2015