Written by 21:24 Άρθρα, Αρχική Σελίδα

Όταν το ιερό δικαίωμα στις εξετάσεις σκοτώνει το ιερό δικαίωμα στη ζωή

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο τρεις σοκαριστικές ειδήσεις κάνουν το γύρο της Ελλάδας.

Είδηση πρώτη: Την Τρίτη το απόγευμα πέφτει νεκρός μέσα στο 35ο Βαθμολογικό Κέντρο του Αιγάλεω ο καθηγητής Γ.Θανόπουλος. Πρόλαβε τουλάχιστον να ολοκληρώσει την εισήγηση για τα θέματα των μαθηματικών.

Είδηση δεύτερη: Ξημερώματα Τετάρτης 17χρονος μαθητής στο Αγρίνιο έσφαξε τη μητέρα του με τρεις μαχαιριές επειδή του είπε να κλείσει την τηλεόραση διότι σε λίγες ώρες θα έδινε Πανελλαδικές. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο μέρες πριν είχε λιποθυμικό επεισόδιο κατά την εξέταση των μαθηματικών.

Είδηση τρίτη: Μαθητής στα Γιάννενα λιποθύμησε από το άγχος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έχασε τις εξετάσεις. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του.

Μια φορά κι έναν καιρό η ανθρωπότητα έκανε λόγο για το ιερό δικαίωμα στη ζωή, για το ιερό δικαίωμα στην εργασία, για το ιερό δικαίωμα στην ελευθερία. Στη σημερινή εποχή ο πρωθυπουργός της χώρας δια στόματος Υπουργού Παιδείας, και αφού εκτέλεσε εν ψυχρώ τα «ιερά» δικαιώματα στη ζωή, την εργασία, την υγεία, την απεργία κοκ, εγκαθίδρυσε το «ιερό δικαίωμα στις εξετάσεις».

Άγχος, παραλογισμός, τρομακτική συμπίεση, χρόνια χαμένα, ανθρωποώρες θυσία, παραφροσύνη. Σε λίγες ώρες κρίνεται η τύχη των παιδιών. Για την ακρίβεια κρινόταν. Σήμερα είναι προδιαγεγραμμένη. Είτε καταλήξεις ΤΕΙ Λογιστικής στην Πρέβεζα, είτε καταλήξεις Ιατρική στην Αθήνα, το μέλλον είναι κοινό.

Ένας καθηγητής πέφτει νεκρός μέσα στο σχολείο. Ήταν από αυτή τη «συντεχνία» για την οποία διαλαλούσαν οι δημοσιογράφοι ότι λόγω τεμπελιάς αρνούνται τις δύο παραπάνω ώρες. Και τότε τι ήθελε τέτοια ώρα, βραδιάτικα, στο Βαθμολογικό Κέντρο; Ήταν από αυτούς τους εκπαιδευτικούς για τους οποίους οι υπάλληλοι της τρόικας διαλαλούσαν ότι δεν δίνουν δεκάρα για τη δουλειά τους. Κατέρρευσε όμως πάνω στη δουλειά του.

Το δικαίωμα στις εξετάσεις είναι ιερό διακήρυξε ο Υπουργός, η τρόικα, η συμπολίτευση. Το δικαίωμα στις εξετάσεις είναι ιερό, παραδέχτηκε και η αντιπολίτευση και με μεταφυσικό άλμα, αντί να στηρίξει την απεργία, στήριξε τα …αιτήματά της.

Τι κι αν τα παράδοξα θέματα και οι επάλληλες διευκρινήσεις σπάνε τα νεύρα των μαθητών πολύ περισσότερο από την απεργία που απαγορεύτηκε από την επιστρατευμένη δημοκρατία μας;

Το δικαίωμα στις εξετάσεις έγινε ιερό την ίδια ακριβώς ώρα που εκτελέστηκε το δικαίωμα στη ζωή, στην παιδεία, στο μέλλον, στην εργασία. Γιατί αν αυτά τα πανανθρώπινα και υπεραιωνόβια δικαιώματα παύονται, χρειάζεται μια εξεταστική κρισάρα να το δικαιολογήσει:

Οι Πανελλαδικές για τους μαθητές που λιποθυμούν και αποτρελαίνονται.

Η Αξιολόγηση για τους καθηγητές που βλέπουν την ψυχή τους να λιώνει όπως τρίβεται η κιμωλία.

Η Ανεργία για τους νέους που σωρεύουν πτυχία και φουσκώνουν βιογραφικά ματαίως, καθώς δουλειές δεν υπάρχουν.

Η Απόλυση για τους εργαζόμενους που έχουν ακόμα την τύχη να θρέφουν έστω και λειψά τις οικογένειές τους.

Ο Ανταγωνισμός για όλους, που φτου κι από την αρχή πασχίζουν να βρουν μια θέση επιβίωσης κόντρα στον διπλανό τους.

Και η κρισάρα στενεύει το πλέγμα της. Όλο και λιγότεροι περνάνε. Όλο και λιγότεροι επιβιώνουν. Η κρισάρα δεν αμφισβητείται, είναι ιερή. Γιατί σταμάτησε να είναι ιερή η ζωή, η εργασία και το μέλλον. Οι παλιοί θεοί αλλάξαν και νέοι θεοί είναι στη θέση τους. Αγορές, κέρδος, επιχειρηματικότητα, κόστος, ανταγωνιστικότητα, τρόικα, τράπεζες. Προσκυνήστε κι αφήστε ότι μάθατε από τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό. Νέοι καιροί …σαν του Μεσαίωνα.

Last modified: 22 Μαΐου 2013

Close