Οι αλλαγές στα προγράμματα και στο ωράριο σε Γυμνάσια και Λύκεια το νέο σχολικό έτος
Το Υπουργείο Παιδείας μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχεδιάζει αλλαγές σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Στη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση θα γίνουν κάποιες πρώτες αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα.
Οι αλλαγές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια αφορούν:
1. Εξετάσεις Γυμνασίου
2. Μείωση διδακτικών ωρών Γυμνασίου – Λυκείου
3. Αλλαγές στο ωρολόγιο και το αναλυτικό πρόγραμμα
4. “Ανοιγμα” των αναθέσεων μαθημάτων σε διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών
5. Θέσπιση ωρας συνεδρίασης συλλόγου διδασκόντων
6. Αύξηση του διδακτικού χρόνου
7. Μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται γραπτά
8. Περικοπές και αναμόρφωση της διδακτέας ύλης
Συγκεκριμένα εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιουνίου το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει:
Όσον αφορά στο Γυμνάσιο αντί για τρία Τρίμηνα θα έχουμε δύο Τετράμηνα. Εξετάσεις θα γίνονται στο τέλος του πρώτου τετραμήνου και στο τέλος του σχολικού έτους. Οι εξετάσεις θα γίνονται σε 4-6 μαθήματα.
Παράλληλα από τη νέα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο τα Αρχαία Ελληνικά (από το πρωτότυπο) θα γίνονται 2 ώρες από 3 και τα Νέα Ελληνικά θα γίνονται 3 ώρες από 2.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μειώνεται κατά τρεις ώρες εβδομαδιαίως. “Κόβεται” η Ερευνητική Εργασία (Project) ως αυτοτελές αντικείμενο και ενσωματώνεται στη διδακτική των κανονικών μαθημάτων. (Ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση αν και πιο μάθημα θα μειωθεί επίσης καθώς η αφαίρεση του project δεν είναι αρκετή για να μειωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα κατά 3 ώρες (από τις 35 στις 32)
Θα υπάρξουν περικοπές και αναμόρφωση της διδακτέας ύλης (Το ΙΕΠ ολοκληρώνει μαι σειρά παιδαγωγικών και διδακτικών οδηγιών που θα στείλει στους εκπαιδευτικούς εντός του Ιουνίου)
Το διδακτικό έτος επεκτείνεται και μαθήματα γίνονται μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
“Ανοίγουν” οι αναθέσεις μαθημάτων σε διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Π.χ οι καθηγητές των Γραφικών Τεχνών θα μπορούν να κάνουν και καλλιτεχνικά μαθήματα στο Δημοτικό και οι καθηγητές των επιστημών υγείας θα μπορούν να διδάσκουν στην ευέλικτη ζώνη στο Δημοτικό.
Θεσμοθετείτουνται συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων μετά το τέλος του σχολικού χρόνου (μετά τις 1.15 το μεσημέρι) σε τακτά διαστήματα
Μια πρώτη παρατήρηση που αφορά στις συνέπειες των αλλαγών αυτών στην εξοικονόμηση προσωπικού είναι η παρακάτω:
Με τη μείωση του ωρολογίου προγράμματος κατά τρεις ώρες την εβδομάδα σε Γυμνάσια και Λύκεια εξοικονομούνται πάνω από 2.000 καθηγητές. Αν ο αριθμός αυτός προστεθεί στους εκπαιδευτικούς που από τη νέα σχολική χρονιά δεν θα έχουν μείωση ωραρίου ως υπεύθυνοι στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής (φυσικοί, Χημικοί, καθηγητές Πληροφορικής) τότε ο συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που εξοικονομούνται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνει στις 3.000. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να κάνει μόνιμους διορισμούς υπερκαλύπτει τον αριθμό των καθηγητών που φεύγουν φέτος με σύνταξη και παράλληλα μειώνει την ανάγκη για πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών κατά 1.500 περίπου.
Last modified: 2 Ιουνίου 2016