Σύμφωνα με το ΦΕΚ που αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση,
128 Δημοτικά σχολεία συγχωνεύονται σε 64.
Αναλυτικά τα 128 που συγχωνεύονται κατανέμονται στους νομούς ως εξής: Καβάλας 6, Αττικής 92, Αχαΐας 4, Καρδίτσας 2, Λάρισας 4, Τρικάλων 2, Θεσσαλονίκης 2, Ημαθίας 2, Λασθίου 4, Αργολίδας 2, Μεσσηνίας 2, Βοιωτίας 2 και Φωκίδας 4.
Είναι φανερό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υπό συγχώνευση Δημοτικών είναι στην Αττική (αναλυτικά στον πίνακα φαίνεται η κατανομή τους ανά δήμο) και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μονοθέσια και διθέσια σχολεία που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά για κανονικά σχολεία, εξαθέσια και πάνω, που θα συρρικνωθούν όμως μέσω των συγχωνεύσεων.
Παράλληλα, στο ΦΕΚ προβλέπεται να καταργηθούν 15 Δημοτικά, που τα περισσότερα είναι στην επαρχία και είναι μονοθέσια, αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν και τρία εξαθέσια (σε Ασπρόπυργο, Πάτρα και Φλώρινα).
Την ίδια ώρα, ιδρύονται μόλις πέντε Δημοτικά σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία και Εύβοια, ενώ προβλέπονται μια σειρά υποβιβασμοί και προαγωγές.
Αναφορικά με τα νηπιαγωγεία, το ΦΕΚ προβλέπει ότι 77 νηπιαγωγεία θα συγχωνευθούν σε 37.
Αναλυτικά τα 77 νηπιαγωγεία που συγχωνεύονται κατανέμονται στους νομούς ως εξής: Δράμας 2, Εβρου 4, Θεσπρωτίας 2, Πρέβεζας 2, Καρδίτσας 2, Τρικάλων 2, Θεσσαλονίκης 43, Χαλκιδικής 4, Αργολίδας 6, Αρκαδίας 2, Βοιωτίας 2, Φωκίδας 6.
Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση 30 νηπιαγωγείων που κατανέμονται στους νομούς ως εξής: Δράμας 1, Καβάλας 2, Αττικής 1, Αχαΐας 7, Μαγνησίας 3, Τρικάλων 7, Κέρκυρας 1, Πέλλας 3, Κορίνθου 1, Εύβοιας 2 και Φωκίδας 1.
Την ίδια ώρα, ιδρύονται μόλις 12 νηπιαγωγεία (εκ των οποίων τα δύο στην Αττική, σε Χολαργό και Νέα Ιωνία) και προάγονται 67 νηπιαγωγεία πανελλαδικά από τα οποία τα 7 στην Αττική (σε Περιστέρι, Καματερό, Ιλιον και Αλιμο), αριθμοί που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά προνήπια μένουν κάθε χρόνο εκτός νηπιαγωγείων.
Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη, 1/6/2014
Last modified: 1 Ιουνίου 2014