Η κουρδική γιορτή «Νεβρόζ» αποτελεί σύμβολο αγώνα για την ελευθερία του κουρδικού λαού και βασίζεται σε μια ιστορία περίπου πριν 4.350 χρόνια. Σύμφωνα με την ιστορία στις 21 Μαρτίου το 612π.Χ, ο Κούρδος σιδεράς Κάβα επαναστάτησε ενάντια στον τύρρανο Ντεχάκ, που είχε καταλάβει τα εδάφη τους και ασκούσε μια βάρβαρη κατοχή.
Αρνούμενος ο Κάβα να δεχτεί την σχιζοφρενική συμπεριφορά του τυράννου που σκότωνε μικρά παιδιά και έτρωγε τα μυαλά τους θεωρώντας ότι ήταν το καλύτερο φάρμακο, κατάφερε να τον σκοτώσει και να υπερασπιστεί τα παιδιά του κι όλα τα παιδιά. Σκοτώνοντάς τον, ελευθέρωσε τους Κούρδους και άλλους λαούς τής Μέσης Ανατολής. Μετά τη θανατική τιμωρία του τύραννου, θέλοντας να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης και της λευτεριάς τους σ’ όλο το Κουρδιστάν, άναψε φωτιές στις κορυφές των βουνών. Από τότε η φωτιά καθιερώθηκε ως το σύμβολο του Νεβρόζ, διότι όπως λέει κι δικός μας ποιητής ο Γκάτσος: «με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί».
Ο Κάβα θεωρείται ήρωας. Διδάσκει το δρόμο της απελευθέρωσης από τα νύχια των καταπιεστών. Είναι ο απλός καθημερινός άνθρωπος, που αν καταλάβει την δύναμή μου, μπορεί να φέρει την ανατροπή!
Σήμερα το Νεβρόζ, δεν είναι μόνο μια γιορτή μνήμης, είναι μια γιορτή αντίστασης και αγώνα των Κούρδων για τη γη τους, την ελευθερία τους, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους. Είναι μια γιορτή που θέλει να ξαναστείλει το μήνυμα της απελευθέρωσης. Άλλωστε, χαρακτηριστικά, το 2006, τη μέρα του Νεβρόζ, και αφού ο τουρκικός στρατός είχε σκοτώσει 14 αντάρτες του ΡΚΚ, ξεκίνησε μια από τις τελευταίες εξεγέρσεις των Κούρδων. Γυρνώντας από την κηδεία των «μαρτύρων», η αστυνομία επιτίθεται άγρια στους διαδηλωτές, τρείς νεκροί, πάνω από 250 τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί 9 ετών. Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει, οι μάχες απλώνονται στην πόλη και η κατάσταση είναι πολεμική. Από τότε και πολλές φορές στην ιστορία, ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει να απαγορεύσει τον εορτασμό του Νεβρόζ. Χωρίς καμία επιτυχία, πρέπει να δηλώσουμε.
……………………………………………………………………………………………………………………………………….
Φέτος, με το νέο νόμο που πέρασε για την «εσωτερική ασφάλεια», απαγόρεψε να φοράει ο κόσμος παραδοσιακά κουρδικά ρούχα (που φοράνε γυναίκες και άντρες τις μέρες του Νεβρόζ), γιατί τα χρώματά τους «παραπέμπουν στα χρώματα του ΡΚΚ». Οι Κούρδοι έχουν ήδη ξεκινήσει τους εορτασμούς…
Για τους Κούρδους το Νεβρόζ αποτελεί και την πρώτη μέρα του νέου έτους και της άνοιξης. Ημερολογιακά ταυτίζουν την αλλαγή του χρόνου με τον αγώνα που οδηγεί στην ελευθερία και την αγάπη για τον άνθρωπο και θεωρούν την ελευθερία πραγματική φυσική κατάσταση όπως είναι κι η άνοιξη. Το όνομα «Κούρδος» όχι τυχαία συμπίπτει με τη νεοπερσική λέξη «Κιούρτ» που σημαίνει «ήρωας»! Αν και ο Ξενοφώντας στο Κύρου Ανάβασις τους αποκαλεί Καρδούχους, είναι σημαντικό ότι τους παρουσιάζει ως λαό ανυπότακτο, γενναίο κι ικανότατο στην στρατιωτική τέχνη, ιδιαίτερα στον ανταρτοπόλεμο.
Ο φετινός εορτασμός του Νεβρόζ έχει μια ιδιαίτερη σημασία και για τα τέσσερα κομμάτια του Κουρδιστάν σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν. Ο κούρδικος λαός και στα τέσσερα αυτά κράτη βρίσκεται σε μία διαρκή μάχη τόσο σε ένοπλο όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, όχι μόνο για την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεσή του. Σηκώνει ταυτόχρονα το ανάστημά του ενάντια στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τον φασισμό, εδραιώνοντας με τα καντόνια μια άλλη μορφή κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας, κάτι που αποτελεί εγχείρημα αξιοπρέπειας για όλη την ανθρωπότητα.
Η αναχαίτιση των ισλαμοφασιστών στην πόλη Κομπάνι και στα γύρω χωριά -παρά την υποκριτική στάση Ε.Ε και Αμερικής- είναι ένα νικηφόρο μήνυμα ελπίδας, ότι οι λαοί μπορούν και νικούν όταν είναι αποφασισμένοι και πεπεισμένοι να σηκώσουν το ανάστημά τους και να εδραιώσουν την ανθρωπιά, αρνούμενοι ν’ αποδεχτούν την κτηνωδία.
Για αυτούς, για τους μαχητές και τις μαχήτριες του στρατού των YPG-YPJ θα ανάψουν φωτιές σε όλο το Κουρδιστάν και σε όλον τον κόσμο. Απέναντι στην φασιστική πολιτική του ΑΚΡ και του Ερντογάν στην Τουρκία οι Κούρδοι, λαός, αιρετοί, φορείς, δήμοι και συλλογικότητες σταματούν κάθε μορφής ανοχή και εκεχειρία μπροστά στη γενοκτόνα τακτική των νέο-οθωμανών και ξεκινούν ένα αγώνα διαρκείας για την δημοκρατία και το δικαίωμά τους στην ύπαρξη είτε με τακτικές αντάρτικου πόλεων, είτε και με το εκλογικό ενωτικό κατέβασμα του ΗDP στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Στο Νεβρόζ ΠΟΤΕ δεν λείπουν σημαίες με τον Οτσαλάν, διότι το κίνημα για την αποφυλάκιση τού Οτσαλάν κι η συμπαράσταση 400 δικηγόρων στους φυλακισμένους συνηγόρους του αποτελεί μία μορφή αλληλεγγύης κι ένα γερό χαστούκι στην τότε ελληνική κυβέρνηση των Πάγκαλων και σ’ όλους όσοι συμμετείχαν στην προδοσία και στον εξευτελισμό του, προκειμένου να κάμψουν την αγωνιστικότητα του κουρδικού λαού.
Οι Κούρδοι χρόνια τώρα αψηφούν τις γελοίες απαγορεύσεις και τον εκφοβισμό του τουρκικού κράτους για τον εορτασμό του Νεβρόζ. Γιορτάζουν κατά εκατομμύρια στο Ντιγιάρμπακίρ, την Άμιδα και ΠΑΝΤΟΥ στο κόσμο το Νεβρόζ. Ακόμη και μες στις φυλακές οι καρδιές των Κούρδων την ημέρα του Νεβρόζ τραγουδούν και γιορτάζουν διότι «ο αγώνας για την λευτεριά είναι δυνατότερος απ’ όλα τα κελιά».
Στην Ελλάδα ο εορτασμός του Νεβρόζ θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 20/3/2015 και ώρα 7.00 μ.μ από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, που στην πλειοψηφία του φιλοξενεί Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες στους οποίους η ελληνική πολιτεία ολιγωρώντας δεν τους έχει αναγνωρίσει το πολιτικό άσυλο. Θα ανάψουν φωτιές, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν αλλά -αν έρθεις- θα σε πείσουν, ότι ό αγώνας για την ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτος, χαρούμενος, περήφανος και, κυρίως, δικιά σου υπόθεση. Οι ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Όποιος γιορτάσει μαζί τους το Νεβρόζ, έστω και μια σπίθα να πάρει από την φωτιά τους, μπορεί να γίνει πυρκαγιά,για να γίνει στάχτη τ’ άδικο!
άρθρο των Ελευθερία Ψυχογιού – Θάνια Βέζου
Last modified: 19 Μαρτίου 2015