Νέο ναυάγιο στην θαλάσσια περιοχή της Κω, 8 πρόσφυγες αγνοούνται.
Τρεις πρόσφυγες νεκροί στην Γευγελή στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ την ίδια ώρα κλειστός παραμένει ο βαλκανικός διάδρομος.
Πάνω από 600 πρόσφυγες έχουν περάσει -μέχρι στιγμής- τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.
Μέχρι στιγμής υπλογίζεται ότι έχουν περάσει παράνομα στην ΠΓΔΜ περί τα 600 – 700 άτομα, σύμφωνα με τις αρχές των Σκοπίων.
Οι πρόσφυγες έχουν φτάσει στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.
Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.
Οι πρόσφυγες κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούσαν το απόγευμα στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.
«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.
Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.
Το χρονικό της νέας Οδύσσειας
Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα αρχικά των περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.
Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούσαν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.
Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν.
Eπίσης στη σύλληψη Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφων καθώς και εθελοντών, οι οποίοι ακολουθούσαν την πορεία περίπου 1.000 προσφύγων από την Ειδομένη προς αναζήτηση περάσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προχώρησαν οι αρχές των Σκοπίων. Όπως δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Γ. Λιάκος στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής και υποβάλλονται σε εξακρίβωση στοιχείων.
Όπως είπε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος τους ζητείται ανεπισήμως να καταβάλουν 250 ευρώ ως πρόστιμο επειδή πέρασαν παράνομα τα σύνορα.
Οι συλληφθέντες έχουν ήδη επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο Έλληνας πρέσβης στη FYROM ζητεί με διάβημά του να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.
Σημειώνεται ότι στο έδαφος της FYROM έχει περάσει και μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, ενώ εκατοντάδες ακόμη συνεχίζουν από το μεσημέρι την πορεία τους για να βρουν ένα ανοιχτό πέρασμα.
Last modified: 14 Μαρτίου 2016