345 παιδιά κάτω των 20 ετών πεθαίνουν κάθε μέρα
Ένα παιδί χάνει τη ζωή του κάθε πέντε λεπτά εξαιτίας της βίας, αλλά είναι πολύ λίγα τα παιδιά εκείνα που σκοτώνονται σε εμπόλεμες περιοχές, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF.
Η έκθεση επισημαίνει ότι σχεδόν το 75% των περίπου 345 βίαιων θανάτων σημειώνονται καθημερινά σε χώρες όπου υπάρχει ειρήνη.
“Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι ότι έχουμε εδώ και δύο με τρεις δεκαετίες επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας υπερβολικά στην παιδική θνησιμότητα από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και αυτό που αναφέρει αυτή η έκθεση είναι ότι πρέπει να σκεφτόμαστε την παιδική θνησιμότητα από κάθε αιτία” σημειώνει η επικεφαλής του Ιδρύματος.
Το Βρετανικό τμήμα της Unicef αναφέρει, ότι τα παιδιά τα οποία ζουν σε φτωχές περιοχές ή περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο να υποστούν βία. Ένας έφηβος στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα, έχει 70 φορές παραπάνω πιθανότητες να δολοφονηθεί από ένα παιδί στην Μεγάλη Βρετανία.
Ωστόσο, η βία κατά παιδιών είναι μια παγκόσμια «επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα.
Η επικεφαλής του τμήματος εκστρατείας και ενημέρωσης του βρετανικού παραρτήματος της Unicef, Λέα Κράιτσμαν επισημαίνει από την πλευρά της ότι «Εκατομμύρια παιδιά είναι ευάλωτα σε σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση στα σπίτια τους, στα σχολεία και στις κοινότητές τους. Αν κοιτάξεις κάτω από την επιφάνεια, οι στατιστικές που αφορούν θέματα όπως η σεξουαλική βία, η βίαιη συμπεριφορά για την επιβολή πειθαρχίας στο σπίτι και στο σχολείο, όλα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολη την ανάπτυξη των παιδιών. Καθημερινά, η ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών καταστρέφεται δια παντός εξαιτίας της βίας», συμπληρώνει η Κράιτσμαν. Αλλά, όπως επισημαίνει η ίδια, πολλές οικογένειες δεν καταφεύγουν καν στις αρχές γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα βοηθηθούν.
Στην Κένυα, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα έξι αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας. Αλλά μόλις το 1% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφεται από την αστυνομία.
“Αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορούν να διαπράττουν κάτι χωρίς να υφίστανται συνέπειες, τότε θα συνεχίσουν να είναι βίαιοι προς τα παιδιά”, λέει η Κράιτσμαν.
Last modified: 21 Οκτωβρίου 2014