Ανεξάρτητες Αυτόνομες Αγωνιστικές Ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
5-8-2018
Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ
στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Άρτεμις Κλιάφα και Δινοπούλου Βαγγελίτσα
Καμία δέσμευση για αριθμό διορισμών – Συνένοχους στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις αναζητά το Υπουργείο!
Το μήνυμα είναι ένα:
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για τον μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών, για απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης που προβλέπει ο ν.4547/18, για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά!
Την Παρασκευή 3/8 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αγγελόπουλο και τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Στις δύο διαδοχικές συναντήσεις τέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που θα προκύψουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε μόλις ένα μήνα. Κεντρικά ζητήματα της συζήτησης αποτέλεσαν ο νόμος για τις νέες δομές εκπαίδευσης, την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση, οι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και η λειτουργία των ΔΥΕΠ.
Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τον νόμο για τις νέες δομές εκπαίδευσης οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς να συνεδριάσουν για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου συντάσσοντας φόρμες σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που θα προηγηθούν. Τέθηκε με επιμονή από πλευράς των Παρεμβάσεων η διευκρίνιση του τι ακριβώς θα κληθούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί, ποιο θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα συζητήσουν οι σύλλογοι διδασκόντων και ποιοι είναι οι άξονες που σχεδιάζει το Υπουργείο και το ΙΕΠ (το οποίο έχει καλέσει τις ομοσπονδίες να προτείνουν θεματικούς άξονες για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπ/κού έργου) και θα εξειδικευτούν στις αναμενόμενες Υ.Α. Ο υπουργός παιδείας επιδίωξε να συνδέσει το υπάρχον πλαίσιο παιδαγωγικών συναντήσεων των συλλόγων διδασκόντων με την αυτοαξιολόγηση του ν.4547/18 δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει η πρόθεση η αυτοαξιολόγηση να συνδεθεί με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Δήλωσε επίσης ότι θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο το σχολικό συμβούλιο θα μπορεί να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του εκπαιδευτικού έργου. Την ίδια στιγμή κάλεσε την ομοσπονδία να καταθέσει προτάσεις, να συνδιαμορφώσουμε «γραμμή γραμμή τις Υπουργικές Αποφάσεις» που θα εξειδικεύουν τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης! Δε δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι καθώς γνωρίζει ότι υπάρχουν διαφωνίες και ενστάσεις, αν δεν μπορεί να λυθεί «τυπικά το πρόβλημα» της κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης από την ομοσπονδία, είναι διατεθειμένος να συζητήσει με όποιον είναι πρόθυμος να συμβάλλει!!
Ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει καμία διευκρίνιση για τα θέματα της αυτοαξιολόγησης, αναζήτησε συμμάχους και συνδιαμορφωτές, παρότρυνε μάλιστα την Ομοσπονδία να καταθέσει τις προτάσεις της στο ΙΕΠ, ενώ φάνηκε καθαρά ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αποφασίσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί. Είναι προκλητική η πολιτική επιλογή του Υπουργείου να αναζητά συνένοχους στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, την ώρα που το ΙΕΠ απεργάζεται τις αξιολογικές φόρμες προγραμματισμού και αποτίμησης, την ώρα που το συνολικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα πλαίσια των διεθνών μοντέλων αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης το οποίο όπου εφαρμόστηκε οδήγησε στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, τον ανταγωνισμό και την λειτουργία των σχολικών μονάδων με επιχειρηματικά κριτήρια, την καταστροφή των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών.
Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, που καθυστερούν και θέτουν προϋποθέσεις ώστε να πάρει απόφαση η ομοσπονδία για απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοξιολόγησης, χωρίς ταυτόχρονα να παίρνει θέση στην πρόσκληση του ΙΕΠ για κατάθεση προτάσεων για την αυτοαξιολόγηση, αφήνοντας έτσι την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Υπουργείο και τον κλάδο εκτεθειμένο. Δηλώνουμε με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα επιτρέψουμε να κάνουν τον κλάδο συνένοχο σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Είναι υπόλογοι στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος που έχει μπλοκάρει με αποφασιστικότητα εδώ και χρόνια την εφαρμογή της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ οφείλει τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση, να συνταχτεί και να ακολουθήσει την ίδια στάση με τους συλλόγους εκπαιδευτικών που έχουν πάρει απόφαση για απεργία-αποχή.
Βασικό επίδικο της συνάντησης αποτέλεσε φυσικά και το ζήτημα των διορισμών και προσλήψεων. Καλέσαμε τον Υπουργό να μας παρουσιάσει το πλάνο του υπουργείου για τους διορισμούς και τις προλήψεις αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά (αριθμός, χρονοδιάγραμμα, σύστημα διορισμών/προσλήψεων). Τονίστηκε για ακόμη μία φορά η ανάγκη μόνιμων διορισμών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της εκπαίδευσης, για να δοθεί τέλος στην περιπλάνηση και την ανασφάλεια χιλιάδων συναδέλφων. Ζητήσαμε από τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για αλλαγή των συμβάσεων των αναπληρωτών (5ετείς, part time συμβάσεις κ.ά.), που περιλαμβάνονται στην κατά παραγγελία της κυβέρνησης έκθεσή του για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Επίσης, αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά το αίτημα για εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών, με κέντρο τις αναρρωτικές άδειες, τις άδειες επαπειλούμενης κύησης, καθώς επίσης και τις τιμωρητικές διατάξεις που προβλέπουν μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για τις άδειες άνευ αποδοχών, μέτρο που ισχύει και για τις συνδικαλιστικές άδειες εκπροσώπησης στο ΔΣ της ΔΟΕ, ζήτημα που αναδεικνύεται με την εκπροσώπηση για πρώτη φορά στη ΔΟΕ αναπληρώτριας εκπαιδευτικού από τις Παρεμβάσεις. Επίσης, ζητήσαμε από τον Υπουργό να μας ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την έγκαιρη κάλυψη των συναδέλφων για ζητήματα στέγασης και μετακίνησης, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής της περσινής χρονιάς στα νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση.
Οι απαντήσεις του υπουργού ήταν για ακόμη μία φορά ασαφείς και θολές. Σε ότι αφορά τους διορισμούς τόνισε ότι η εξαγγελία του αριθμού θα γίνει τον Οκτώβρη, με ξεκάθαρη θέση ότι δε δεσμεύεται στον αριθμό, αλλά με την διαβεβαίωση ότι αυτοί αφορούν το 2019 και πως αυτοί θα κινούνται στα πλαίσια του «ρεαλισμού» και της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας. Αξίζει να επισημανθεί ότι δημοσιονομικούς περιορισμούς επικαλέστηκε κι όταν τέθηκε το ζήτημα της επαναφοράς του υπεύθυνου του ολοημέρου για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που και η αναλογία 1 αποχώρηση με 1 διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού θα αναφέρεται στις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων, αγνοώντας τις χιλιάδες αποχωρήσεις στα 8 χρόνια μηδενικών διορισμών!
Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί είναι να υπάρξει ενιαίο σύστημα προσλήψεων-διορισμών το οποίο οφείλει να προσαρμόζεται στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο του ΑΣΕΠ, με άλλα λόγια μοριοδότηση τυπικών προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων. Προσπάθησε μάλιστα να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για εργασία και στους νέους ανθρώπους, την ίδια στιγμή βέβαια όπου με τον ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, περικόπηκαν οι συντάξεις. Αλήθεια πώς θα βρουν δουλειά οι νέοι απόφοιτοι όταν οι σημερινοί εκπαιδευτικοί θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 67 ετών; Όταν χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται κάθε χρόνο με την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, το νέο τύπου ολοήμερο σχολείο του Φίλη, την κάλυψη της παράλληλης στήριξης σε 3 και 4 παιδιά; Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει στο εσωτερικό των εργαζόμενων την αντιπαράθεση, να απαλλαγεί από τις πολιτικές της επιλογές και τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει ψηφίσει και υλοποιεί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε όποιο σύστημα και να προταθεί δε θα είναι αποδεκτό από όλους, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις μας για το ποια περίπου είναι η κατεύθυνση της πρότασης του υπουργείου για ακόμη μία φορά κάλεσε τις ομοσπονδίες να διαμορφώσουν πρόταση συστήματος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Γ.Σ. της ΔΟΕ, που υπερασπίζεται το πτυχίο και την προϋπηρεσία, ως πλαίσιο αρχών και όχι πραγματική βάση συζήτησης. Δεν απέκλεισε, τέλος, και το ενδεχόμενο γραπτού διαγωνισμού καθώς αυτό όπως δήλωσε είναι κυβερνητική απόφαση.
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών ανέφερε ότι ο αριθμός θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά, το 90% των συμβάσεων για την πρωτοβάθμια θα είναι μέσω ΕΣΠΑ και το χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει τον περσινό προγραμματισμό (1η φάση αρχές Σεπτέμβρη), για την παράλληλη στήριξη θα συνεχιστεί το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς, ένας εκπαιδευτικός να υποστηρίζει τρεις και τέσσερις μαθητές. Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού για τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών. Κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει, θέλει να το λύσει αλλά δεν μπορεί εξαιτίας των συμβάσεων. Όπως δήλωσε, δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στις άδειες καθώς δεσμεύονται από την σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΕΣΠΑ, και η οποία ισχύει μέχρι το 2021, που δεν επιτρέπει την αλλαγή των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών! Αντίστοιχη ήταν και η στάση του για τη στέγαση και τη μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπου λίγο ως πολύ αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι δήμοι των τουριστικών περιοχών δεν του επιτρέπουν να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύση στο τεράστιο αυτό ζήτημα! Στο μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να επιδιώξει συνάντηση με τους δήμους που θα του υποδείξει η ΔΟΕ. Φυσικά ούτε λόγος, στις επίμονες ερωτήσεις για πρόβλεψη επιδόματος ενοικίου κλπ. Η απουσία πολιτικής πρωτοβουλίας και νομοθετικών ρυθμίσεων προς όφελος των εργαζομένων προσκρούει πάντα στην υπηρέτηση των επιταγών ΕΕ και μνημονιακών δεσμεύσεων, και τελικά το επιχείρημα «η κυβέρνηση θέλει, αλλά δεν την αφήνουν» αποτελεί εμπαιγμό για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για τη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Στο ζήτημα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά στο δημόσιο νηπιαγωγείο ζητήσαμε να μας δώσει το υπουργείο τη συνολική εικόνα εγγραφών στους δήμους εφαρμογής και τις ενέργειες που προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία για την επόμενη χρονιά, με κέντρο βάρους το αίτημα της καθολικής εφαρμογής για όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Το κτιριακό, τα υπεράριθμα τμήματα, οι μετακινήσεις νηπίων και προνηπίων λόγω διαθεσιμότητας στα νηπιαγωγεία, οι προσλήψεις νηπιαγωγών για την κάλυψη των αναγκών αποτελούν βασικά προβλήματα που το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να επιλύσει άμεσα. Τέλος, για ακόμη μία φορά καταδείξαμε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου να θέσει ως ρυθμιστές μιας βαθμίδας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης τους δήμους, αναφέροντας μεταξύ άλλων εκείνες τις περιπτώσεις που είτε αρνήθηκαν και μπορούσαν να καλύψουν την φοίτηση των προνηπίων, είτε επικαλούμενοι ζητήματα κτιριακού εισηγήθηκαν αρνητικά στις τριμερείς επιτροπές.
Τόσο ο Γ.Γ. Αγγελόπουλος στην πρώτη συνάντηση, όσο και ο Υπουργός στην επόμενη, αρνήθηκαν να παρουσιάσουν ένα συνολικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση εφαρμογής της δίχρονης. Προτεραιότητά τους όπως ανέφεραν είναι να ενταχθούν περίπου εκατό δήμοι του χρόνου στην δίχρονη, υποχρεωτική προσχολική αγωγή στους οποίους είτε υπάρχει υποδομή είτε τα δημοτικά συμβούλια ψήφισαν θετικά και ο δήμαρχος στις τριμελείς ψήφισε αρνητικά, και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων. Παραδέχθηκαν ότι υπήρχαν άλλοι 94 δήμοι που φέτος θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τη δίχρονη προσχολική. Τους καταδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν ως υπουργείο να μη διασφαλίσουν όλα εκείνα τα παιδιά που θα μπορούσαν να φοιτούν ήδη στο δημόσιο νηπιαγωγείο είτε γιατί οι δήμοι αρνήθηκαν είτε γιατί δεν φρόντισε το υπουργείο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα! Η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης δεν τίθεται υπό αίρεση, είναι υποχρέωση του κράτους να τη διασφαλίζει για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως! Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θέτει σε αμφισβήτηση το δημόσιο σχολείο στο σύνολο των βαθμίδων του. Η προκλητική αποποίηση ευθυνών, η αναφορά στις κοινωνικές συγκρούσεις και τα συμφέροντα των δήμων, αποδεικνύουν τελικά την επιλογή της κυβέρνησης να κινηθεί στα όρια των μνημονιακών περικοπών και της μη κρατικής χρηματοδότησης μεταθέτοντας την ευθύνη σε όλους τους άλλους.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και το ζήτημα του κτιριακού. «Όσοι δήμοι το θέλουν» μπορούν να απορροφήσουν χρήματα από το κονδύλι που έχει εγκρίνει το υπουργείο, είπε ο Γ.Γ! Την ίδια στιγμή, Υπουργός και Γ.Γ. αρνήθηκαν να μας δώσουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο για το θέμα του κτηριακού των νηπιαγωγείων παραπέμποντάς μας στους δήμους για να τα πάρουμε όπως έκαναν κι εκείνοι! Το μόνο στοιχείο χωρίς να μπορούν να το επιβεβαιώσουν ήταν ότι τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς αυξήθηκαν τη φετινή χρονιά και αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών. Κι αυτά τα στοιχεία μπορούμε να τα πάρουμε από τους δήμους! Κι αναρωτιόμαστε τελικά την ευθύνη για τη συνολική εικόνα της προσχολικής αγωγής την έχει το Υπουργείο ή η τοπική αυτοδιοίκηση;
Για το θέμα των κτηριακών υποδομών στο σύνολό τους και τα κονδύλια που διαθέτει το ίδιο το κράτος στις σχολικές επιτροπές και η ΣΑΤΑ που αφορά τη συντήρηση των σχολείων ο υπουργός δήλωσε ότι δεν μπορούν να έχουν σαφή εικόνα, είναι τεράστιο το θέμα. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το πού πηγαίνουν τα χρήματα, πώς γίνεται η διαχείρισή τους, ποιες είναι τελικά οι ανάγκες των σχολείων και των νηπιαγωγείων! Ο υπουργός δήλωσε ότι αυτό αποτελεί και θέμα του κινήματος, στα πλαίσια του κοινωνικού ελέγχου, τα σωματεία και οι σύλλογοι γονέων θα πρέπει να πιέζουν και να αναζητούν στοιχεία. Για μια ακόμη φορά πετά το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Τελικοί αποδέκτες τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε σχολεία με υπεράριθμα τμήματα, τεράστια κατασκευαστικά προβλήματα που χρειάζονται άμεσα επισκευές, και εκρηκτική πλέον την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων προκειμένου να αναπνεύσουν οι περιοχές κυρίως φτωχών και λαϊκών στρωμάτων.
Στη συζήτηση αναδείχθηκε και το θέμα της λειτουργίας των ΔΥΕΠ. Ζητήσαμε τον αριθμό των προσφυγόπουλων που φοιτούν στις δομές και τα πρωινά τμήματα και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη σχολική χρονιά. Ο Γ.Γ. μας ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί η νέα εγκύκλιος για την λειτουργία των ΔΥΕΠ, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ίδρυση δομής στο νησί της Σάμου που υπάρχουν περίπου 110 παιδιά και την ίδρυση νηπιαγωγείου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Μόρια, καθώς επίσης και την πρόσκληση για την επιλογή ΣΕΠ. Σχετικά με τον αριθμό των προσφυγόπουλων που φοίτησαν στα σχολεία τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Γ.Γ. συνολικά για την Π.Ε. και την Δ.Ε. ανέρχεται στα 8.000 παιδιά (7.300 περίπου σε ΔΥΕΠ και σχολεία με Τ.Υ., τα υπόλοιπα στα πρωινά τμήματα χωρίς Τ.Υ. Στον αριθμό αυτό υπολογίζει το υπουργείο και τη φοίτηση των παιδιών στα νηπιαγωγεία των camps) σε σύνολο περίπου 10.000 παιδιών. Για τα 2.000 προσφυγόπουλα που έμειναν εκτός σχολείου φυσικά οι ευθύνες επιρρίφθηκαν στα ίδια και τους γονείς τους, στις συχνές μετακινήσεις και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των νησιών που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και μέριμνα. Ασφαλή εικόνα για τη φοίτηση των παιδιών έχει μόνο για τα στρατόπεδα και τους καταυλισμούς, καθώς την ευθύνη των δομών φιλοξενίας (διαμερίσματα) έχουν η Ύπατη Αρμοστεία και διάφορες Μ.Κ.Ο. Τέλος σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αυτές θα λειτουργήσουν με αναπληρωτές και αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση προσοντολογίου για την πρόσληψη, παρά τη δική του θετική εισήγηση για εισαγωγή κριτηρίων στους πίνακες.
Δύο χρόνια μετά, με τους πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα μας λόγω των συμφωνιών ΕΕ και Τουρκίας, με την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαθέτει χρήματα τα οποία διαχειρίζονται οι ΜΚΟ και δεν εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτονται οι ανάγκες, με τις ακραίες ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις σε περιοχές που λειτούργησαν ΔΥΕΠ, με την εμπειρία των εκπαιδευτικών στις δομές αυτές να απορρίπτουν ως αναποτελεσματικό και επικίνδυνο το διαχωρισμό των προσφυγόπουλων από τα παιδιά των πρωινών τμημάτων, ζητήσαμε από τον Γ.Γ. να μας εξηγήσει που βασίζεται το υπουργείο, σε ποιες μελέτες και έρευνες και τι ακριβώς αυτές κατέγραψαν που να δικαιολογεί τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών. Επιπλέον αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου να μην καλύψει τις ανάγκες σε Τ.Υ. και κτιριακές υποδομές που εμφανίστηκαν στις περιοχές που τα παιδιά γράφτηκαν στα πρωινά τμήματα δημιουργώντας διακρίσεις στη μαθητική κοινότητα, καχυποψία για την εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου και εγείροντας ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Ο Γ.Γ. μας παρέπεμψε στις δύο εκθέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής για την εκπαίδευση των προσφύγων, οι οποίες αφορούν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής(!) των ΔΥΕΠ δηλώνοντας ότι η πολιτική ηγεσία έλαβε υπόψιν της τα προβλήματα που καταγράφονται και προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει! Σε ότι αφορά τα τμήματα υποδοχής την ευθύνη έριξε στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία που δεν ζήτησαν επιπλέον τμήματα και στις έντονες αντιδράσεις μας τόνισε ότι φέτος όσα τμήματα ζητηθούν θα ιδρυθούν. Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι είναι υποχρέωση του κράτους και του Υπουργείου Παιδείας να διασφαλίζει την απρόσκοπτη φοίτηση όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς, γκετοποίηση, περιθωριοποίηση και διακρίσεις μεταξύ Ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων και θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που τα αποκλείει από το Δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τέλος, σε ότι αφορά τη λειτουργία του προγράμματος του ΙΕΠ σε μειονοτικά νηπιαγωγεία στη Θράκη οι συμβάσεις θα προχωρήσουν με βάση τα συμφωνημένα, με τους εκπαιδευτικούς να καθυστερούν να πάνε στα σχολεία τους όμως κατά μία εβδομάδα. Για τις πυρόπληκτες περιοχές, ο Γ.Γ. δήλωσε ότι τα σχολεία της περιοχής που επλήγησαν θα ενταχθούν στο ΖΕΠ με την παρουσία ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού, ενώ έχει κλείσει και η συνεργασία με την Μέριμνα για την επιπλέον στήριξη των ανθρώπων που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη που στέρησε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Κατά την εκτίμησή τους δεν θα μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός, μένει όμως να λυθεί το βασικό πρόβλημα στέγασης των ανθρώπων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, ζήτημα που το κράτος οφείλει να επιλύσει άμεσα. Για το Ειδικό Σχολείο Ραφήνας, που καταστράφηκε ολοσχερώς, το υπουργείο εξετάζει τη μεταστέγασή του εκτός και αν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του με απευθείας ανάθεση σύμφωνα με το άρθρο 32.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στη συνάντηση με το υπουργείο έγινε ξεκάθαρο ότι το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ η πολιτική ηγεσία αποζητά τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση για την καταστροφή του δημόσιου σχολείου, επιδιώκοντας να μετριάσει τις αντιδράσεις και να μας καταστήσει συνένοχους. Στις παραινέσεις του Υπουργού να πάρουμε μέρος στις αποφάσεις για την αυτοαξιολόγηση και το σύστημα πρόσληψης, εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι υπερασπιζόμαστε τα πάγια αιτήματα του κλάδου!
Τα σωματεία μας πρέπει να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους. Ο Σεπτέμβρης πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη της σκληρής αντιπαράθεσης, που θα υπερβαίνει το πλαίσιο της διαμαρτυρίας, που θα φιλοδοξεί να είναι πολιτικά επικίνδυνο. Με αποφάσεις για απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης του ν. 4547/2018. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεχίσουν το έργο τους όπως τα προηγούμενα χρόνια (κατανομή τάξεων, αρμοδιοτήτων, παιδαγωγικών δράσεων, κ.λπ.) ως μια εσωτερική δημοκρατική συλλογική οργάνωσης της σχολικής ζωής.
Σήμερα πρέπει να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων. Να συμβάλουμε σε πανεργατικό αγωνιστικό απεργιακό συντονισμό για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, ενάντια στα νέα μνημόνια διαρκείας, στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα να διεκδικήσουμε πίσω όσα μας έχουν πάρει. Με αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς. Να διαμορφώσουμε ένα νέο μορφωτικό ρεύμα κριτικής, απελευθερωτικής παιδαγωγικής, για ένα σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, για το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας, της κοινωνικής πλειοψηφίας, για ένα ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο, για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
Να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ, μνημονίων
που ρημάζουν το σχολείο και τις ζωές μας!
Last modified: 5 Αυγούστου 2018