Δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων
σχετικά με την συνάντηση στο Υ.Πο.Παι.Θ. την Παρασκευή 15-5-2015
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 15-5-2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Π.Ε.ΣΥ.Θ. με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υ.Πο.Παι.Θ. και συγκεκριμένα τον κο Χρήστο Πιλάλη, ειδικό γραμματέα του γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού και την κα Μάνια Παπαδημητρίου, ειδική σύμβουλο του αναπληρωτή Υπουργού. Στην συνάντηση επίσης συμμετείχαν ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης-εκπρόσωπος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ και η Θεοδώρα Δριμάλα-εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μέλη και οι δύο στο ΔΣ της ΔΟΕ. Επίσης συνάδελφοι ηθοποιοί καθώς δεν κατέστη δυνατόν να παρίσταται εκπρόσωπος του Σ.Ε.Η.
Στη συνάντηση ετέθησαν όλα τα θέματα που είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στο Υ.Πο.Παι.Θ. Συγκεκριμένα και εν συντομία:
Αναλυτικά: http://pesyth.gr/teleutaia_nea.asp?id=309
4. Παιδαγωγική επάρκεια που με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου αποδόθηκε προεκλογικά μόνο στους αποφοίτους Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και μόνο από το 2013-2014 και εφεξής.
· Υπήρξε δέσμευση ότι μέσα στο καλοκαίρι θα συσταθούν οργανικές θέσεις, θα τοποθετηθούν πρώτα οι συνάδελφοι που επιθυμούν μετάταξη από την Β/βάθμια και εν συνεχεία θα διοριστούν συνάδελφοι στις κενές.
· Επανενεργοποιείται η επιτροπή του Υ.Πο.Παι.Θ. για βελτιωτικές προτάσεις για θέματα διορισμών, υπηρεσιακές μεταβολές με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών του κλάδου.
Η θέση του Υπουργείου για διορισμούς περιλαμβάνει την επιτυχία στον ΑΣΕΠ και τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας. Ο κ. Πιλάλης εξέφρασε έντονη διαφωνία για τη θέση μας ότι οι διορισμοί πρέπει να έχουν μόνη προϋπόθεση το πτυχίο και να γίνονται με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου. Προφανώς δεν είναι θέση της κυβέρνησης ότι το πτυχίο μόνο του δημιουργεί δικαίωμα στην εργασία. Στην επισήμανσή μας ότι για τους συνάδελφους Δραματικής Τέχνης δεν έχει γίνει ΑΣΕΠ και ότι για ΠΕ32 έχει γίνει μόνο ένας το 2008 και έκτοτε κανένας, λάβαμε την απάντηση ότι θα ληφθεί υπόψιν ώστε να εξειδικευτεί πρόβλεψη στον νόμο που να μας καλύπτει.
· Ως εκ τούτου ο αριθμός των αναπληρωτών θα κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα και για τον κλάδο μας θα είναι και πάλι μέσω ΕΣΠΑ.
· Ο τιμωρητικός αποκλεισμός των συναδέλφων που αρνούνται να αναλάβουν υπηρεσία παραμένει, αλλά μειώνεται σε 1 χρόνο αντί για 2.
· Προστίθεται στους πίνακες η προϋπηρεσία των τελευταίων 4 ετών (2010-2014)
· Δεν απαντήθηκαν τα αιτήματα μας για τα μέτρα ανακούφισης των αναπληρωτών και την εγκύκλιο που καταδικάζει τις συναδέλφους που παίρνουν άδεια επαπειλούμενης κύησης (για το τελευταίο και επειδή αφορά το σύνολο των αναπληρωτών η ειδική σύμβουλος κα Μάνια Παπαδημητρίου θα αναλάβει την επικοινωνία με το ΙΚΑ προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα)
3. Απόσυρση Εγκυκλίου:
Για όλα τα παραπάνω ορίζοντας υλοποίησης είναι το φετινό καλοκαίρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΔΟΕ τοποθετήθηκαν υπέρ του ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΘΕΣΑΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ. Η κατάργηση του νόμου είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η συνεχής υποτίμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε πως εκτός των γενικόλογων τοποθετήσεων, της γενικά θετικής αντιμετώπισης των αιτημάτων μας από τους εκπροσώπους του Υπουργείου και των «αγαθών προθέσεων» το τοπίο δεν διαφέρει παρά ελάχιστασε σχέση με τρεις μήνες πριν κατά την πρώτη επαφή μας με το Υ.Πο.Παι.Θ.
Δε δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις (αριθμός οργανικών για τον κλάδο μας-γενικότερος προγραμματισμός ΥΠΟΠΑΙΘ), ούτε και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω γενικών δεσμεύσεων.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως η παρουσία των συναδέλφων στην συγκέντρωση ήταν αναντίστοιχη τόσο των αιτημάτων μας όσο και των προβλημάτων της εκπαίδευσης συνολικά.
Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται-κατακτιώνται.
Συμμετοχή λοιπόν στις διαδικασίες του Π.Ε.ΣΥ.Θ.-συμμετοχή στα πρωτοβάθμια σωματεία και τα συνέδρια των ομοσπονδιών που θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΜΑΧΟΜΑΣΤΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ
Last modified: 19 Μαΐου 2015