Written by 04:44 Αρχική Σελίδα

Αλλαγές στις επιλογές Διευθυντών και στο ωρολόγιο πρόγραμμα των λυκείων

 

πηγή: alfavita.gr

Αλλαγές στους όρους κρίσης των διευθυντών σχολικών μονάδων αλλά και στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Λυκείων φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση».

                Οι τροποποιήσεις (νομοτεχνικές βελτιώσεις) αφορούν αφενός την επιλογή των 13.000 περίπου Διευθυντών και προϊσταμένων σχολικών μονάδων όλων των τύπων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφετέρου τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων.
               Παράλληλα, αλλαγές θα έχουμε και στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γενικών Λυκείων, ενώ διαφαίνεται ότι θεσπίζονται αλλαγές και στην προϋπηρεσία των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει τους όρους πρόσληψής τους τη νέα σχολική χρονιά.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα με μια σειρά
               Η θητεία των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των Διευθυντών εκπαίδευσης λήγει τον Ιούνιο του 2015 και στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητο, για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής των στελεχών εντός των νομίμων προθεσμιών, προκειμένου να μην υπάρξει κενό διοικητικού συντονισμού από την 1η Σεπτέμβριου.
               Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση» το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, για τους πάνω από 20.000 υποψήφιους για τις θέσεις των Διευθυντών σχολικών μονάδων, εκτός από τα μοριοδοτούμενα προσόντα, τα οποία δίνουν μέχρι το 67% της βαθμολογίας προβλέπεται και άλλο ένα έως 33% της συνολικής βαθμολογίας το οποίο θα προέρχεται από τη γνώμη του Συλλόγου εκπαιδευτικών για τους υποψήφιους. Με βάση το νομοσχέδιο κάθε υποψήφιος διευθυντής μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ σχολικές μονάδες, εφόσον έχει υπηρετήσει σε αυτές την τελευταία πενταετία.
               Ωστόσο, στο σημείο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει την Τρίτη τις παρακάτω νομοτεχνικές βελτιώσεις:
1.       Προστίθενται στις κατηγορίες εκπαιδευτικών που προσφέρουν διδακτική υπηρεσία και οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών σχολικών δραστηριοτήτων και υπευθύνων σε διάφορους οργανισμούς.
2.       Καταργείται η μη μοριοδότηση των μονοετών μεταπτυχιακών. Η νομοτεχνική βελτίωση ως εξής: Το διδακτορικό δίπλωμα μοριοδοτείται με τέσσερις μονάδες, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είτε μονοετούς είτε διετούς με δυόμισι μονάδες. Τα υπόλοιπα παραμένουν ως έχουν.
3.       Αυξάνεται από δύο σε τρεις ο αριθμός των σχολικών μονάδων, στις οποίες μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα ένας εκπαιδευτικός, προκειμένου να επιλεγεί ως διευθυντής. Οι υποψήφιοι διευθυντές σχολικών μονάδων, οι υποψήφιοι διευθυντές τετραθέσιων και άλλων νηπιαγωγείων και οι υποψήφιοι διευθυντές εργαστηρίων για τις θέσεις κατ’ ανώτατο αριθμό τριών σχολικών μονάδων, εκ των οποίων :
Α. Η μία σχολική μονάδα μπορεί να είναι είτε όπου κατέχουν οργανική θέση είτε σε μία από τις σχολικές μονάδες που υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία, ως στελέχη ή ως εκπαιδευτικοί για τουλάχιστον οχτώ διδακτικές ώρες την εβδομάδα.
Β. Η δεύτερη σχολική μονάδα είναι εντός του ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, όπου υπηρετούν ή υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία.
Γ. Η επιλογή της τρίτης σχολικής μονάδας δεν υπόκειται σε κανέναν επιπρόσθετο περιορισμό, δηλαδή αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ.
 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
               Παράλληλα αλλαγές θα γίνουν και στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄τάξης του Λυκείου: Στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ Λυκείου προστίθεται μία ώρα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών σε αντικατάσταση μιας ώρας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τάσο Κουράκη «η αντικατάσταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, ώστε οι όλοι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ανεξαρτήτως πεδίου να έχουν επαφή με τις κοινωνικές επιστήμες».
               Η αλλαγή θα συμπεριληφθεί στο προαναφερόμενο Σχέδιο Νόμου που θα ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή.
               Ωστόσο στην αλλαγή αυτή εκδήλωσε τη διαφωνία της η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας επιφέρει δεύτερο ισχυρότατο πλήγμα στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, μετά τον σχεδιασμό της εξαίρεσής του από την εξέταση των υποψηφίων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, παρά την προηγηθείσα αντίθετη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας» και ζητάει «να σταματήσει η, επ’ ωφελία άλλων γνωστικών αντικειμένων και ερήμην της επιστημονικής κοινότητας, αλόγιστη λεηλασία των φιλολογικών ωρών, η οποία κλονίζει βάναυσα τα θεμέλια  της ανθρωπιστικής παιδείας».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
                Αλλαγές υπάρχουν και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Το Υπουργείο Παιδείας με τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στο προσχέδιο των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θεσπίζει ουσιαστικά προϋπηρεσία τριών ταχυτήτων:
  1.  Άλλη μοριοδότηση ως 30-06-2010
  2.   Άλλη μοριοδότηση ως 30-6-2014
  3.  Άλλη μοριοδότηση ως 30-6-2015.
    Και βέβαια μοριοδότηση όμοια με την προ 2010 προϋπηρεσία θα ισχύσει από 1-1- 2015
               Παράλληλα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών από 1-9-2010 και  καταργείται η διετής διαγραφή από τους πίνακες και γίνεται μονοετής.
Το πρόβλημα με τις προσλήψεις των χιλιάδων αναπληρωτών αλλά και με τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών είναι διπλό. Πρώτον αφορά τον αριθμό των κενών που πρέπει να καλυφθούν τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερα από 25.000! Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στους όρους των προσλήψεων.
               Όσον αφορά στους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών η προεκλογική «υποσχετική (7.000 διορισμοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) φαίνεται να αποτελεί πλέον «όνειρο θερινής νυκτός» καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι θέσεις θα είναι λιγότερες από 3.000 και, σημειωτέον, πρόκειται για τον συνολικό αριθμό των θέσεων που διατίθενται στο υπουργείο Παιδείας. Το σίγουρο είναι ότι φέτος ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά με ότι συνέπειες επιφέρει η ελαστική εργασία στη λειτουργία των σχολείων.
Όσον αφορά στον τρόπο διορισμού  μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αντιμετωπίζεται με τη σύσταση επιτροπής  οι οποία αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο χρονικό διάστημα για να καταθέσει το πόρισμά της γεγονός που αφενός απογειώνει την αγωνία και την ανασφάλεια των αναπληρωτών αφετέρου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις.

 

Last modified: 11 Μαΐου 2015

Close