ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Στο τέλος του προηγούμενου Φλεβάρη, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 623/26-2-2019, ορίστηκαν 114 νέοι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δηλαδή η υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στο Νηπιαγωγείο από το έτος 2019-20120, ως αποτέλεσμα των ανυποχώρητων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος και της σταθερής υπεράσπισης των αναγκών και των δικαιωμάτων των παιδιών από την πλευρά των γονέων και της κοινωνίας. Δύο μόλις δήμοι της αρμοδιότητας του συλλόγου μας, ο Δήμος Χαλανδρίου και ο Δήμος Βριλησσίων εντάχθηκαν στην εφαρμογή. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από το ΠΥΣΠΕ Β’ Αθήνας τη δημιουργία παραρτημάτων στα: 6ο, 8ο, 11ο 13ο Νηπιαγωγεία Χαλανδρίου και στα: 3ο, 5ο, 6ο Νηπιαγωγεία Βριλησσίων, από δύο τμήματα σε κάθε Νηπιαγωγείο.
Παραμένουν ωστόσο εκτός εφαρμογής 27 δήμοι εκ των οποίων και οι μεγαλύτεροι της χώρας, όπου υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις της πλειοψηφίας των τριμερών επιτροπών (δημάρχων και Δ/ντών Εκπ/σης) και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανάγει σε ρυθμιστικό για τη λειτουργία της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τον ρόλο των δημάρχων.
Παράλληλα, σύμφωνα και με την νέα ΚΥΑ, προϋπόθεση εφαρμογής του μέτρου είναι το γεγονός ότι «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» ενώ ως σχεδιαζόμενη λύση στέγασης δρομολογείται η εγκατάσταση εκατοντάδων νηπιαγωγείων πανελλαδικά, σε λυόμενες αίθουσες που θα τοποθετηθούν μέσα σε υπάρχοντα σχολεία και σε ελεύθερα δημόσια και δημοτικά οικόπεδα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 200 νηπιαγωγεία και θα ακολουθήσουν άλλα 400 τουλάχιστον, με τον ισχυρισμό ότι η λύση αυτή θα ισχύσει μόνο για μια πενταετία. Προβλέπεται για το λόγο αυτό, όπως καταγγέλλεται από το Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ, σχετική νομοθετική ρύθμιση μετά από συνεννόηση της ΚΤΥΠ με τα υπουργεία Υποδομών & Παιδείας, η οποία θα παρακάμπτει την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η όλη διαδικασία.
Ωστόσο η κυβέρνηση παραχωρεί στο Υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) οικόπεδα που θα έλυναν άμεσα και ποιοτικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ενώ τo Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά σε αλλαγές χρήσης οικοπέδων (π.χ., Δήμων Ζωγράφου, Αθηναίων, Πειραιά, Νέα Σμύρνης, Καλλιθέας κ.α.) άλλων Υπουργείων, της εκκλησίας, του Στρατού, των Πανεπιστημίων ή ακόμη και σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων που υπάρχουν σε πολλούς Δήμους και είναι σε αχρησία ή εγκαταλελειμμένα.
Επιπλέον κάθε χρόνο -ακόμα και για το «μεταμνημονιακό» 2019- η κυβέρνηση προβαίνει σε περικοπές εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, μελέτη και κατασκευή σχολείων και άλλων δημόσιων κτιριακών υποδομών, αναφορικά δε με την Κτ.Υπ. μειώνονται για το 2019 πάνω από 50% τα ήδη μειωμένα κρατικά κονδύλια ενώ η ΚΤΥΠ αποψιλώνεται σταθερά από το στελεχικό δυναμικό της. Ταυτόχρονα με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών, δίνονται πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για την ανάθεση περίπου 100 μελετών έργων σχολικής στέγης, κέντρων υγείας και άλλων έργων δημόσιου συμφέροντος, σε ιδιωτικά γραφεία διοχετεύοντας έτσι δημόσιο χρήμα σε ιδιώτες!
Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ένός προγράμματος κατασκευής δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Καμία διασφάλιση μάλιστα δεν παρέχεται ότι το κράτος μέσω της ΚΤΥΠ. θα προχωρήσει στην ταχύτατη κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων που θα αντικαταστήσουν τα λυόμενα που προτίθενται να τοποθετήσουν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.
Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε ότι τα προκάτ, που στήθηκαν πριν χρόνια, για να γίνουν τα σχολεία πρωινά, ή κατά τη διάρκεια των χιλιάδων καταργήσεων-συγχωνεύσεων παραμένουν ακόμα στα σχολεία, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εκπαίδευσης σε λειτουργούντα σχολεία. Το ίδιο ενδέχεται με σοβαρές πιθανότητες να συμβεί και με την εγκατάσταση των νέων λυόμενων αιθουσών ιδιαίτερα στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα, που θα επιλεγούν για να τοποθετηθούν λυόμενα νηπιαγωγεία.
Αντίθετα το Υπουργείο Παιδείας αρνείται τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη Σχολική Στέγη και θα επιφορτίζεται με το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τον σχεδιασμό και την ανέγερση σύγχρονων εκπαιδευτικών δομών με δαπάνες από τον Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό. Με το 2ο μνημόνιο αφού συγχώνευσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) στο πλαίσιο της ΚΤΥΠ μετέφεραν την ευθύνη του κράτους για την κατασκευή σχολικών κτιρίων , στις Περιφέρειες και του Δήμους, χωρίς αυτό να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση, διαμορφώνοντας Παιδεία πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την κατάσταση κάθε Δήμου.
Από την άλλη πλευρά στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής συρρίκνωσης του εκπαιδευτικού δυναμικού της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, έχουμε τη συνεχιζόμενη απουσία μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολικών μονάδων, σε βάρος και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.
Με τα δεδομένα αυτά οι συνέπειες που προκύπτουν και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι ορατοί και εξαιρετικά σοβαροί:
-
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί ότι, δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη μονιμοποίηση της ‘’προσωρινότητας’’ των προκάτ και ότι θα πληρούνται επαρκώς οι όροι για την ασφάλεια και την εκπαίδευση των παιδιών που θα στεγαστούν καθώς και των μαθητών των λειτουργούντων σχολείων, στα προαύλεια των οποίων θα εγκατασταθούν.
-
Εκκρεμεί η ένταξη των υπόλοιπων 27 δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτεροι, για τους οποίους δεν έχει επίσης ανακοινωθεί κανένας σχεδιασμός και κανένα πρόγραμμα μελέτης και κατασκευής των απαραίτητων Νηπιαγωγείων.
-
Δεδομένων των ρυθμίσεων του Π.Δ.79 για τον αριθμό μαθητών/νηπίων ανά τμήμα και τις μετακινήσεις μαθητών από τις τριμελείς επιτροπές, η έλλειψη μόνιμης και σταθερής σχολικής στέγης ενισχύει την τακτική της παγίωσης των πληθωρικών τμημάτων, των μετακινήσεων νηπίων και της κατάργησης του Νηπιαγωγείου της γειτονιάς.
-
Η απουσία μόνιμων διορισμών θα οδηγήσει στην κάλυψη των κενών που θα προκύψουν με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και στον μικρότερο δυνατό αριθμό, μετά τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις μετακινήσεις νηπίων.
Διεκδικούμε ανυποχώρητα:
-
Την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο σε όλη τη χώρα από το σχολικό έτος 2019 – 2020.
-
Την άμεση μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την ανέγερση σχολικών κτιρίων στο Υπουργείο Παιδείας.
-
Την άμεση χρηματοδότηση, απαλλοτρίωση οικοπέδων και ανέγερση σύγχρονων εκπαιδευτικών δομών με δαπάνες από τον Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό.
-
Μόνιμους μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή ευθύνης του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. ‘’ Ο Περικλής’’ απαιτούμε:
-
Από τους Δημάρχους: Χαλανδρίου και Βριλησσίων οι οποίοι υπάγονται στους δήμους εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2019 – 2020 να φροντίσουν για την εξεύρεση οικοπέδων, το σχεδιασμό και τη δρομολόγηση των διαδικασιών ανέγερσης των απαιτούμενων νέων Νηπιαγωγείων που θα αντικαταστήσουν τα λυόμενα αλλά και για την κάλυψη όλων των αναγκών σχολικής στέγης των δήμων τους.
-
Από τους Δημάρχους Αγίας Παρασκευής, Χολαργού – Παπάγου, Ψυχικού – Φιλοθέης, και Πεντέλης – Μελισσίων να μεριμνήσουν άμεσα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για τις υλικοτεχνικές υποδομές (αίθουσες) που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο από το σχολικό έτος 2019 – 2020 στους Δήμους τους και βεβαίως να προβούν στην εξεύρεση οικοπέδων, το σχεδιασμό και τη δρομολόγηση των διαδικασιών ανέγερσης των απαιτούμενων νέων Νηπιαγωγείων για την κάλυψη όλων των αναγκών σχολικής στέγης των δήμων τους.
-
Από τη Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες : ιδρύσεις νέων Νηπιαγωγείων ή αναβάθμισης οργανικότητας Νηπιαγωγείων, ώστε να εγγραφούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους όλα τα νήπια και προνήπια ηλικίας 4 – 5 ετών περιοχής μας χωρίς καμία μετακίνηση κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020, απόδοση όλων των αναγκών σε νηπιαγωγούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής και αίτημα για την κάλυψή τους από το ΥΠΕΘ.
-
Από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων, ώστε να υπάρξει άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019 – 2020.
Last modified: 26 Μαρτίου 2019