H προσχολική αγωγή της αγοράς: χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών
της Στέλλας Τραγά – νηπιαγωγού
Στο τέλος του Ιούλη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τη δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2017-2018» που οργανώνεται από τον αυτοδιοικητικό φορέα ΕΕΤΑΑ. ‘Όπως προκύπτει δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ, και σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε 47.000.
Συγκεκριμένα έκαναν αίτηση 141.000 οικογένειες, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 94.000. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιούλη 47000 παιδιά είναι έξω από τη Δωρεάν παροχή παιδικού σταθμού.
Ο αριθμός αυτός αν και τεράστιος, αφορά μόνο τις οικογένειες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, άρα ο συνολικός αριθμός των παιδιών είναι μεγαλύτερος, αφού πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής, και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση.
Αρχές Σεπτέμβρη πριν γίνει η δεύτερη φάση της διανομής, η είδηση ανακοινώνεται, και κυβέρνηση και αντιπολίτευση αρχίζουν την κοκορομαχία για το ποιος αφήνει λιγότερα παιδιά έξω από τη Δωρεάν παροχή, μοιράζοντας κουπόνια/voucher, ιδιωτικοποιώντας δηλαδή την Δημόσια αυτή παροχή.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα επιτελεία των κομμάτων αποφάσισαν να δημιουργήσουν και να προβάλουν μια τεχνητή όξυνση μπροστά στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι έχουν τεράστιες διαφορές, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν και οι δυο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ν.Δ το κεφάλαιο, την ΤΡΟΪΚΑ και το Δ.Ν.Τ.
Η δεύτερη φάση της διανομής θα γίνει το Σεπτέμβριο, και ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να φτάσει τις 110.000, ώστε να καλυφθούν όλες οι υπάρχουσες θέσεις σε δομές. Και πάλι όμως ο αριθμός των παιδιών που θα παραμείνει εκτός, που δε θα έχει δηλαδή Δωρεάν πρόσβαση σε παιδικό σταθμό, είναι πολύ μεγάλος (31.000 συν όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση για Δωρεάν κουπόνι και η αίτηση απορρίφθηκε και όλα εκείνα που δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση ).
Πρόκειται για οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των Δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν μια θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, με αποτέλεσμα από το Σεπτέμβρη να βρεθούν σε αδιέξοδο, μην έχοντας πού να αφήσουν τα παιδιά τους.
Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει με τη διεξαγωγή της συζήτησης είναι να εμπεδώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας ότι ο μοναδικός τρόπος Δωρεάν πρόσβασης είναι το κουπόνι/ voucher και ότι οι γονείς πρέπει να γίνουν κυνηγοί κουπονιών, προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους θέση σε παιδικό σταθμό. Εμπεδώνεται επίσης ότι με το κουπόνι μπορεί να επιδοτείται με τον ίδιο τρόπο και το Δημόσιο και ο ιδιώτης για να συνεχίζει να βγάζει χρήματα στην πλάτη του κράτους.
Δεν υπάρχει πουθενά στην ρητορική των ημερών η ελεύθερη και Δωρεάν πρόσβαση των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς χωρίς ενδιάμεσο το κουπόνι.
Ενώ η πρακτική των κουπονιών/vouchers σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να στηρίζει το Δημόσιο χαρακτήρα των παιδικών σταθμών, αφού οι γονείς που τα παίρνουν δεν πληρώνουν, στην πραγματικότητα οδηγούν στην κατεύθυνση της στήριξης από το κράτος των ιδιωτικών Δομών αντί στη δημιουργία κρατικών Δομών με Δημόσια και Δωρεάν πρόσβαση.
Ο πατέρας του νεοφιλελευθερισμού ο Μίλτον Φρίντμαν θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό κουπόνι είναι το μέσον για να επιτευχθεί η μετάβαση από ένα κρατικό σύστημα σε ένα σύστημα αγοράς, είναι το μέσον δηλαδή για να ιδιωτικοποιηθεί (να δουλέψει με όρους αγοράς) η εκπαίδευση εν προκειμένω.
Η θεωρία των κουπονιών λέει ότι η «δωρεά» είναι προσωρινή μέχρι την επίτευξη του σκοπού που είναι η κατάργηση της Δημόσιας και η επικράτηση της ιδιωτικής Δομής.
Εισηγητής της εισόδου του εκπαιδευτικού κουπονιού υπήρξε ο Γ.Παπανδρέου. Υπέρ της είσόδου τους στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα τάχθηκε πρόσφατα ο Κ.Μητσοτάκης.
Το γεγονός όμως ότι χιλιάδες παιδιά είναι εκτός Δομών και θα χρειαστεί οι γονείς να πληρώσουν για να εξασφαλίσουν φύλαξη για τα παιδιά τους , αποδεικνύει πρώτον ότι οι κτηριακές υποδομές σχετικά με τους Παιδικούς Σταθμούς είναι πολύ φτωχές, και δεύτερον ότι η άμεση νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια εκτός από εκπαιδευτική είναι και κοινωνική ανάγκη αφού θα περιόριζε ένα μέρος του προβλήματος.
Οι παιδικοί σταθμοί θα έχουν περισσότερο διαθέσιμο χώρο για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών, αφού η ηλικιακή ομάδα των 4-5 θα αποχωρήσει προς το νηπιαγωγείο που είναι ο φυσικός της χώρος και η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονιών.
Ποιους συμφέρει αυτή η κατάσταση;;;;;;;
1.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιλέγει να παλινωδεί και σε σχέση με την προσχολική αγωγή/φροντίδα με την έμμεση ιδιωτικοποίηση μέσω των κουπονιών των παιδικών σταθμών, και σε σχέση με την προσχολική αγωγή/εκπαίδευση με την μη εφαρμογή της σε όλη την επικράτεια παρά μόνο σε 184 δήμους που έτσι κι αλλιώς εφαρμοζόταν. Οι δεσμεύσεις σε Ε.Ε και δανειστές, το μνημόνιο στην εκπαίδευση και οι περικοπές στα δημόσια αγαθά δεν επιτρέπουν γενναία χρηματοδότηση για κτήρια και διορισμούς, έτσι ώστε οι κοινωνικές ανάγκες μένουν πίσω. Η Ε.Ε και οι υπερεθνικοί οργανισμοί δεν επιτρέπουν αυτόνομη κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική.
2.Η ΚΕΔΕ, η πλειοψηφία της οποίας ασκεί σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, αφού αποδέχτηκε και επέβαλε τα κουπόνια στους παιδικούς σταθμούς , αφού δέχτηκε και επέβαλε την αποψίλωσή τους από μόνιμο προσωπικό, και αφού τους έκανε πεδίο διαπλεκομένων συμφερόντων ,εξυπηρετήσεων και πελατειακών σχέσεων για το αυτονόητο δικαίωμα της εισόδου των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, βλέποντας ότι μπορεί το κομμάτι των 4-5 ετών να οδηγηθεί στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση έχει εξαπολύσει λυσσαλέα επίθεση. Η κυβέρνηση την κατέστησε ρυθμιστικό ή μάλλον απορρυθμιστικό παράγοντα της εφαρμογής της δίχρονης , έτσι ώστε η ΚΕΔΕ δεν κρύβει τη βασική επιδίωξη της για τη λειτουργία της εκπαίδευσης στους ΟΤΑ αλλά και για την είσοδο των κουπονιών/vouchers, των διδάκτρων/τροφείων, των ωραρίων και των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στους Δήμους και στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
3. Διάφοροι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, που με τη μέθοδο των κουπονιών εξασφαλίζουν πελατεία αφού ενισχύονται με κρατικά χρήματα, ενώ αρκετοί σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν την χρονιά (2017-2018), εφαρμόζουν την εξής απαράδεκτη πρακτική: βολιδοσκοπούν τη δυνατότητα των γονιών να πληρώσουν επί πλέον χρήματα από αυτά των κουπονιών και μόνο σε αυτή την περίπτωση εγγράφουν το παιδί, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν πληρότητα.
Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των γονιών, αλλά και το παράθυρο που άνοιξε όταν καταργήθηκε η δεσμευτική τοποθέτηση των νηπίων σε σταθμούς από το ίδιο το πρόγραμμα. Ιδιοκτήτες σταθμών «συμπληρώνουν» το ποσό που εισπράττουν ανά παιδί εκβιάζοντας ουσιαστικά τους γονείς και αποσπώντας τους ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν τα 150 ευρώ τον μήνα.” (Δημοσιεύματα από sites,καταγγελία από ΓΣΕΕ)
Σε περίοδο ακραίας λιτότητας , σε περίοδο εργασιακής ανασφάλειας και διάλυσης των Δημόσιων Δομών, είναι απαραίτητο να βρεθούμε σε κοινό αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Δομές προσχολικής αγωγής και φύλαξης (παιδικούς σταθμούς) και πλήρη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής /εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο). Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε χρόνο, έτσι ώστε πρέπει να βρεθεί στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για τις ανάγκες των εργαζομένων.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων, ομοσπονδίες ,ενώσεις γονέων οφείλουν να βρεθούν σε συντονισμένο αγώνα, για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τις Δημόσιες Δομές.
Για τους παιδικούς σταθμούς
Όλα τα παιδιά μέχρι 4 ετών που οι γονείς τους το επιθυμούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς.
Προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Απεξάρτηση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία και τα ιδιωτικοικονομικά κριτήρια.
Κατάργηση των κουπονιών/vouchers και των τροφείων.
Για το νηπιαγωγείο
Όλα τα παιδιά 4-6 στο Δημόσιο νηπιαγωγείο στα πλαίσια του ενιαίου 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού (Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση και ενιαίο 12χρονο σχολείο).
Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων.
πηγή: https://selidodeiktis.edu.gr/
Last modified: 13 Σεπτεμβρίου 2018