Πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τους θεσμούς, υπό το φως των διαρροών περί απόσυρσης του νόμου Φίλη για την Ιδιωτική Εκπαίδευση.
Αν και οι συζητήσεις ήταν πολύ σύνθετες, το ζήτημα λύθηκε με την αντικατάσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων από μία ανεξάρτητη επιτροπή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την καταχρηστικότητα και νομιμότητα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα κρίνει μία ανεξάρτητη επιτροπή, αντί των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης που προβλέπει ο νόμος Φίλη. Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), των σχολαρχών (ΣΙΣ), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δύο πανεπιστημιακούς, νομικούς. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν θα έχουν ενεργό ρόλο στις ψηφοφορίες.
Μετά το πέρας των συζητήσεων λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένη, και μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αλλαγή που θα γίνει στον νόμο Φίλη, καθιστά το νόμο «πιο αντικειμενικό», χωρίς να αλλάζει την ουσία και την ταυτότητά του.
Έτσι, μετά το τριετές πλάνο και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, «έκλεισε» και το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων, ένα «αγκάθι» που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε φέρει σε αδιέξοδο τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση.
Τέλος, όσον αφορά τις 20.000 προσλήψεις στην παιδεία, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο τέως υπουργός, Νίκος Φίλης, είναι ένα ζήτημα που προς το παρόν δεν προχωράει και θα εξεταστεί αργότερα. Αυτό που επισημαίνουν όμως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, είναι η σημασία της συμφωνίας για το τριετές πλάνο, το οποίο χαρακτηρίζουν «αποτύπωμα της πολιτικής της κυβέρνησης» και το οποίο είναι εκείνο που θα οδηγήσει στις προϋποθέσεις για να υπάρξουν και προσλήψεις στο μέλλον.
Last modified: 22 Νοεμβρίου 2016