Written by 21:22 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: ενστάσεις για το πρόγραμμα κολύμβησης

 

κολυμβηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή,23 Οκτωβρίου 2016
Αρ. Πρωτ. 141Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας 

 

Θέμα :  Σχετικά με το πρόγραμμα της κολύμβησης .

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Υπουργού Παιδείας σκάει στα χέρια των εκπαιδευτικών με το παιδαγωγικό  περιτύλιγμα της  «προσφοράς» του μαθήματος της κολύμβησης στους  μαθητές  της Γ’ τάξης  του Δημοτικού Σχολείου.

Ωστόσο το ωραίο δώρο προσφέρεται  « χωρίς δαπάνη για το ΥΠ.Π.Ε.Θ.» Ποιος λοιπόν θα πληρώσει για τη μεταφορά των μαθητών; Οι Δήμοι,  από τις  υποχρηματοδοτούμενες Σχολικές Επιτροπές τους,  των οποίων οι επιχορηγήσεις δεν μπορούν να καλύψουν καν αξιοπρεπώς τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων; Μήπως οι γονείς,  όπως γίνεται στις εκπαιδευτικές επισκέψεις;

Ποιος θα αναλάβει την εξασφάλιση του απαραίτητου υποστηρικτικού προσωπικού και την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών, ναυαγοσώστες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθαριότητα για την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;

Παράλληλα μια σειρά άλλων ζητημάτων ανακύπτουν όπως:

Είναι προφανές ότι το διδακτικό δίωρο των 90 λεπτών δεν επαρκεί για να εξελιχθεί η διαδικασία του προγράμματος:  να μπουν τα παιδιά στο λεωφορείο, να φτάσουν στο κολυμβητήριο (μετακίνηση μέσα στην Αθήνα), να αποβιβαστούν, να μπουν στα αποδυτήρια, να αλλάξουν, να γίνει  το μάθημα της κολύμβησης, να ξεπλυθούν, να ντυθούν, να μπουν στο λεωφορείο, να επιστρέψουν  στο σχολείο και να παραδοθούν στους γονείς τους).

Οι  συνοδοί εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής αλλά και ο επιπλέον  εκπαιδευτικός που προβλέφθηκε οριστικά στη δεύτερη εγκύκλιο, αλλά αναφέρεται δυνητικά  στην τρίτη και  οι οποίοι καλούνται να συνοδεύουν τους μαθητές, καλούνται να υπερβούν το εργασιακό και διδακτικό τους ωράριο τη μέρα του μαθήματος της κολύμβησης.

Παραμένει ανοιχτό το θέμα της  «απασχόλησης» των μαθητών που δεν θα συμμετέχουν οι οποίοι  επιπλέον θα χάσουν το μάθημα της γυμναστικής τις μέρες που πραγματοποιείται το πρόγραμμα, από το ήδη μειωμένο ωράριο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. .

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει η Ομάδα Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Β΄Αθήνας ζητώντας  από τους Διευθυντές των Σχολείων που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα επιλέγοντας το κολυμβητήριο ‘’’ Πέρκιζας’’ στο Χαλάνδρι    να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση  που θα απευθύνεται στη Διεύθυνση Παιδείας, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Χαλανδρίου με την οποία:

Να ενημερώνουν για τους ναυαγοσώστες που θα ορίσει το σχολείο!

Να δηλώσουν ότι έχουν  την υποχρέωση αποκατάστασης τυχών φθορών  που θα προκληθούν κατά τη διάρκεια της χρήσης  του κολυμβητηρίου!

Να δηλώσουν ότι  έχουν  την αποκλειστική ευθύνη για όλες τις δραστηριότητες που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις.

Να αποδεχτούν ότι ο Δήμος Χαλανδρίου ουδεμία ευθύνη φέρει, για πάσης φύσεως ατυχήματα, προκληθησόμενα κατά τη διάρκεια της χρήσης των χώρων, κατά την διεξαγωγή των προπονήσεων και των αγώνων .

Και όλα αυτά με την υπόμνηση « Η μη τήρηση των παραπάνω  αποτελεί λόγο αποβολής ή χρηματικής ποινής »!

Εν όψει  των δεδομένων  αυτών ήδη δύο Δημοτικά Σχολεία της Αγ. Παρασκευής τα οποία είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα κολύμβησης με νεότερη απόφασή τους αποσύρουν τη συμμετοχή τους από το πρόγραμμα καθώς παρά τις έγγραφες σχετικές αναφορές των Διευθυντών των Σχολείων προς τη  Διοίκηση τα ζητήματα δεν απαντήθηκαν ενώ παράλληλα συντρέχουν οι λόγοι παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ως σύλλογος  δεν είμαστε αντίθετοι, ασφαλώς,  με τη συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών σε αθλητικές,  πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Όμως το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων για την άθληση είναι υποκριτικό αφού :

Μειώθηκαν οι ώρες της γυμναστικής για τους μαθητές των Α΄, Β, ΄Γ΄και Δ΄τάξεων του Δημοτικού Σχολείου  κατά μία ώρα.

Εξακολουθεί να ισχύει η μείωση κατά μία ώρα της Φ.Α. στη Β Γυμνασίου και τη Β Λυκείου ενώ στα Επαγγελματικά Λύκεια δεν υπάρχει καθόλου ως μάθημα.

Με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης , στα σχολεία δεν υπάρχει καινούριο αθλητικό υλικό την τελευταία 5ετία.

Παραμένουν αδιόριστοι χιλιάδες γυμναστές και φέτος.

Με το νέου τύπου ολοήμερο δημοτικό οι περσινές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής μετατράπηκαν σε πλεονάσματα και οι γυμναστές τρέχουν σε 2 και 3 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους.

Τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν τον στοιχειώδη αύλειο χώρο , όχι μόνο για το μάθημα της γυμναστικής αλλά και για ένα σωστό διάλειμμα.

Ο δωρεάν μαζικός λαϊκός αθλητισμός παραμένει χρόνιο αίτημα των εργαζομένων για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Η Φυσική Αγωγή , δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μπαλώματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

 Δε συναινούμε σε καμιά επικοινωνιακή σκοπιμότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας,  όταν  αυτή αίρει τον δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών  αποβλέποντας στην τήρηση  των  μνημονιακών  δεσμεύσεων για να καλύψει την αποψίλωση των σχολείων σε εκπαιδευτικούς και δαπάνες και  υποτασσόμενη στις εντολές χρήσης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Και σ’ αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω!

Καλούμε:

Τους συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν σε απόφαση  υλοποίησης του προγράμματος της κολύμβησης με τα παραπάνω δεδομένα.

Είναι σαφές ότι ακόμα κι αν ένα σχολείο δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά εκτιμήσουν οι συνάδελφοι μέσω του συλλόγου διδασκόντων, ότι οι εργασιακοί όροι είναι χειρότεροι των αρχικών προβλέψεων ή υπάρχει οικονομική επιβάρυνση των γονέων, μπορεί να αποσύρει τη συμμετοχή του με νεότερη απόφασή του.

         

                                     Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

                   Η Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας

                 Άννα Μάγια Σταυροπούλου                  Γεωργία  Γιανναρά

 

Last modified: 23 Οκτωβρίου 2016

Close