Για μία εβδομάδα όχι μόνο φιλοξένησαν υποδειγματικά τους πρόσφυγες που έφτασαν ξαφνικά έξω από την πόλη τους, αλλά και δέθηκαν μαζί τους.
Δέθηκαν τόσο που, όταν ήρθε χτες η ώρα να αναχωρήσουν και τα τελευταία πούλμαν με τους πρόσφυγες, πολλοί δεν κρατήθηκαν και ξέσπασαν σε δάκρυα, λες και έστελναν στην ξενιτιά τους δικούς τους ανθρώπους.
Οσο για τους πρόσφυγες, μαζί με τα χειροκροτήματα με τα οποία υποδέχτηκαν το νέο της αναχώρησής τους, δεν έλειψε κι απ’ αυτούς η συγκίνηση και τα «ευχαριστώ» στους κατοίκους των Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων.
Αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στα Τρίκαλα, χωρίς να έχει προαναγγελθεί, χωρίς να έχει προετοιμαστεί, άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δημότες όχι μόνο τους πρόσφυγες, αλλά την ίδια την πόλη τους.
Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν έφεραν ομάδες πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της προετοιμασίας του δήμου για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων, η δημοτική αρχή θεώρησε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να συζητηθεί καθώς η προσφυγική ροή δεν περνούσε από την πόλη.
Οταν την περασμένη Δευτέρα στάθμευσαν έξω από την πόλη εφτά πούλμαν με πρόσφυγες, μια αναγκαστική στάση για να καθυστερήσουν την άφιξή τους στη Ειδομένη μέχρι να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση, στην πόλη σήμανε συναγερμός αλληλεγγύης.
Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν εμπόδισε τη δράση των αλληλέγγυων ομάδων, όχι μόνο δεν προσπάθησε να καλυφθεί πίσω από επιχειρήματα που επικαλούνται την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού ή την υποβάθμιση της πόλης ή τον φόβο μιας «υγειονομικής βόμβας», αλλά κατέστρωσε σχέδιο που ενέπλεξε τους πολίτες, τις υπηρεσίες και τους φορείς της πόλης.
Η σελίδα στο facebook
Τελικά όχι μόνο δεν υπήρξε απειλή για την υγεία των κατοίκων, αλλά αντιμετωπίστηκαν και προβλήματα υγείας των προσφύγων, ενώ η πόλη καταγράφηκε στη συνείδηση των πολιτών και όλης της Ελλάδας ως παράδειγμα προς μίμηση.
Την Τετάρτη ήδη λειτουργούσε για τους πρόσφυγες το Κλειστό Γυμναστήριο Μπάρας, ενώ σύντομα ο δήμος δημιούργησε σελίδα στο facebook, με την ονομασία «Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Δήμου Τρικκαίων», για να συντονίσει τις δράσεις φιλοξενίας και αλληλεγγύης.
Τη σίτιση ανέλαβαν εκ περιτροπής η Εκκλησία, οι φυλακές, η σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και το μαγειρείο του νοσοκομείου, οι ομάδες αλληλέγγυων ανέλαβαν δράση, η βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης άρχισε να σωρεύεται και την Παρασκευή διοργανώθηκε από το Στέκι Ροσονέρο συναυλία μέσα στο Κέντρο με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων.
Σήμερα το πρωί ο δήμος έβγαλε υπό μορφή εφημερίδας στα ελληνικά και τα αραβικά μια ανοιχτή επιστολή «Γράμμα στον φίλο από την Ανατολή», που καλωσορίζει τους πρόσφυγες και έχει σκοπό «να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές, να λυθούν προβλήματα, να διευθετηθεί κάθε ζήτημα που ανακύπτει».«Οταν με το καλό -ευχόμαστε πολύ σύντομα- φτάσεις στον προορισμό σου, στείλε μας ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ή μέσω του facebook. Ειλικρινά, θα χαρούμε πολύ αν μάθουμε ότι έφτασες με ασφάλεια στον προορισμό σου και υγιής, γιατί έτσι θα ξέρουμε ότι οι ευχές μας που σε συνόδεψαν πραγματοποιήθηκαν!».
«Δεν το περιμέναμε, μας εξέπληξε η στάση του δήμου» λέει τηλεφωνικά στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Αυγέρος από το Ροσονέρο, αναφερόμενος στη συνολική στάση του και όχι στην επιστολή, που δεν είχε προλάβει να διαβάσει. Τώρα οι Τρικαλινοί αναζητούν τρόπο να στείλουν σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη τα είδη αλληλεγγύης που περίσσεψαν.
Και η πόλη μοιάζει να ανυπομονεί για τους επόμενους πρόσφυγες.
«Θα περιμένουμε το επόμενο καραβάνι, είμαστε έτοιμοι να γίνει εδώ δομή φιλοξενίας», μας λέει ο Χρήστος Αυγέρος.
Last modified: 1 Μαρτίου 2016