Written by 22:27 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Τα ωρολόγια προγράμματα γίνονται ωρολογιακές βόμβες

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 39Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου μας

 

 

 

Θέμα:  Τα ωρολόγια προγράμματα γίνονται ωρολογιακές βόμβες

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πολιτική της ανεργίας και της αδιοριστίας, ειδικά στην δημόσια εκπαίδευση, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί το δημόσιο σχολείο σε αδιέξοδο. Είναι γνωστό ότι την τελευταία πενταετία δεν έχουν γίνει διορισμοί, ενώ από την άλλη μεριά έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 12.000 εκπαιδευτικοί.

Ο υπουργός Παιδείας για να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά την αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας «σκαρφίστηκε» μια επιμελώς μεθοδευμένη αριθμητική απάτη !

Του φταίνε λέει οι 13.500 ώρες γραμματειακής υποστήριξης.

 «Ξεχνάει» βέβαια ότι αυτές αντιστοιχούν στο 0,3% των διδακτικών ωρών στην εκπαίδευση και ότι εκτός του ότι είναι απαραίτητες, αποτελούν και ελάχιστο ποσοστό.

Του φταίνε επίσης ότι υπάρχουν 2.000 ολιγομελή τμήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ξεχνάει» πάλι ότι τα 2000 τμήματα αντιστοιχούν στο 2% των τμημάτων, «ξεχνάει» και την γεωμορφολογία της χώρας μας και «ξεχνάει» ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από 2.000 τμήματα που είναι πολυμελή με περισσότερους μαθητές από όσους προβλέπονται.

 

Ο Υπ. Παιδείας υποστήριξε επίσης  σθεναρά την τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης, ισχυριζόμενος  ότι δεν τα διαλύει, κάνοντας δηλαδή το μαύρο άσπρο! Μάλιστα έκανε μάθημα στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (!) για τα καλά (της διάλυσης των Τμημάτων Ένταξης και) της διάχυσης της δουλειάς του ειδικού παιδαγωγού από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο! Στην ουσία δήλωσε πιστός υποστηριχτής της στρατηγικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο Σχολείο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θα διαλύσει ειδικά και γενικά σχολεία, θα οδηγήσει σε περιθωριοποίηση πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες και θα φορτώσει το βάρος σε δασκάλους και γονείς που θα “τρέχουν και δε θα φτάνουν” αβοήθητοι, ενώ τα παιδιά αυτά δε θα εκπαιδευτούν ποτέ! Ταυτόχρονα θα μειωθούν οι διορισμοί στην ΕΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περιπλανώμενους για 15 χρόνια αδιόριστους συναδέλφους ΕΑ!

Ο υπουργός Παιδείας δεν αρκείται στις επικοινωνιακές «φανφάρες» που βάζουν στο στόχαστρο τον εκπαιδευτικό.  Θέλοντας πραγματικά να βγάλει από τη μύγα ξύγκι με εγκύκλιό του στις 15/2 ζητά να πραγματοποιηθούν αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα έτσι ώστε να καλυφθούν οι «πλεονάζουσες» διδακτικές ώρες εκπαιδευτικών.

 

O Υπουργός που εφαρμόζει την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική   μετατρέπει με τη νέα του εγκύκλιο τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων σε ωρολογιακές βόμβες που θα σκάσουν στα χέρια των μαθητών που θα μοιράζονται δασκάλους και των δασκάλων που θα μοιράζονται μαθητές.

Με κατάργηση ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας ή μέρους του ολοήμερου προγράμματος επιδιώκουν να καλύψουν κενά σε άλλα σχολεία μέσω μετακινήσεων εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα αφαιρούν διδακτικές ώρες από έναν δάσκαλο από το τμήμα που διδάσκει, αυτές δίνονται στους εκπαιδευτικούς που τώρα κάνουν λίγες ώρες ενισχυτική διδασκαλία και έτσι ο δάσκαλος αυτός θα εμφανιστεί με πλεόνασμα ωρών στο συγκεκριμένο σχολείο , ώστε να μετακινηθεί για λίγες ώρες σε άλλο σχολείο!

Έτσι το τμήμα που μέχρι τώρα είχε το δάσκαλό του για 22 ώρες, ξαφνικά βρίσκεται να μπαίνουν σε αυτό να διδάξουν ένας δάσκαλος για 16 ώρες, ένας άλλος για 2, ένας τρίτος για άλλες 2, ένας τέταρτος για άλλη 1, και ένας πέμπτος για άλλη 1! Δηλαδή 5 δάσκαλοι στο ίδιο τμήμα για 22 ώρες διδασκαλίας!

Επειδή όμως τώρα «δε ξεχνάει» ότι ο αρμόδιος για την κατάρτιση των ωρολογίων προγραμμάτων είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων έρχεται και με μια υπουργική απόφαση να «ντύσει» με νομιμότητα τις αλχημείες.

Συγκεκριμένα με την απόφασή του  29195/ΓΔ4/19-2-2016 (ΦΕΚ 394/Β/19-2-2016) το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί διπλό χτύπημα:

  1. Αλλάζει το ρόλο του σχολικού σύμβουλου. Ενώ έως τώρα οι σχολικοί σύμβουλοι είχαν την παιδαγωγική ευθύνη για την κατάρτιση των προγραμμάτων, από εδώ και πέρα η έγκριση του σχολικού συμβούλου θα αφορά όχι μόνο το παιδαγωγικό μέρος, αλλά και την κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Και όχι μόνο αυτό, τους καθιστά υπεύθυνους να προτείνουν εγγράφως προς το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) τρόπους αξιοποίησης του πλεονάζοντος διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών ως προς την κάλυψη κενών σε διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
  1. Εμπλέκει επί της ουσίας και το Σύλλογο διδασκόντων στην «ανάδειξη» των « περισσευούμενων » ωρών των εκπαιδευτικών καθώς σε περίπτωση μη κάλυψης το ΕΩΠ δεν θα εγκριθεί από τον Σχολικό Σύμβουλο.

Η υπουργική απόφαση αναφέρει επίσης ότι το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συντάσσεται το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου από τον Διευθυντή του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων. Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας με τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών ειδικά τους πρώτους μήνες, αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.

Βέβαια επειδή η απόφαση είναι ήδη δημοσιευμένη  σε ΦΕΚ,  θα τη βάλουν σε ισχύ από τώρα, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ζητούν αναμόρφωση των προγραμμάτων μέχρι 26/2 με την εγκύκλιο του υπουργού αποδόμησης του Δημόσιου Σχολείου.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν άμεσα το σωματείο μας για οποιαδήποτε κρούση σχετικά με αλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων για μετακίνηση εκπαιδευτικού.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συναινέσουν σε μία τέτοια εξέλιξη!

Το δημόσιο σχολείο έχει ανάγκη από μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και όχι από αλχημείες που οδηγούν στην αποδόμηση του.

                                                         Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

                               Η Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας          

                              Άννα Μάγια Σταυροπούλου                         Γεωργία Γιανναρά

 

 

 

Last modified: 23 Φεβρουαρίου 2016

Close