Written by 14:52 Slider, Αρχική Σελίδα

Τι και γιατί διεκδικούν με τον αγώνα τους οι αγρότες στα μπλόκα

 

Τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης της μικρομεσαία αγροτιάς, για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, το κόστος παραγωγής και τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 – 2020,  όπως καταλήχτηκαν στις συσκέψεις που προηγήθηκαν των μπλόκων και προβάλλονται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι: 

Α. Για το Ασφαλιστικό

Στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες, προβλέπεταισταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών του σημερινού ΟΓΑ κι από το 7% που είναι σήμερα, σχεδόν θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από το 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την Αγροτική Εστία, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη – Υγεία να είναι 27,45%. Αυτό σημαίνει ότι από 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει σήμερα ο αγρότης, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία, το 2019 θα πληρώνει 1.544 ευρώ. Το συνολικό ποσό εισφορών για την αγροτική οικογένεια θα πολλαπλασιάζεται αν πρέπει να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ η γυναίκα αγρότισσα και άλλα ενήλικα μέλη της.

Κι αυτό ανεξάρτητα από το εισόδημά του αγρότη – θα πληρώσει αυτό το ποσό ακόμα κι αν έχει μπει μέσα την προηγούμενη χρονιά – αφού η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται με βάση ένα κατώτερο τεκμαρτό εισόδημα, που ανέρχεται στα 5.625,6 ευρώ. Συγκεκριμένα, η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται επί του 80% του κατώτερου μισθού εργαζόμενου πάνω από 25 χρόνων, το οποίο σήμερα είναι 586 ευρώ. Το 80% είναι 468,8 ευρώ το μήνα και πολλαπλασιαζόμενο επί 12 μήνες φτάνει στις 5.625,6 ευρώ (586 x 80% = 468,8 x 12 = 5.625,6).

Εμείς απορρίπτουμε όλα αυτά τα μέτρα και ζητάμε:

Πρώτο: Να μη γίνει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ. Οταν τις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί να τις πληρώσει το 50% των αγροτών, είναι φανερό ότι πολλοί περισσότεροι δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υπερδιπλάσιες εισφορές.

Δεύτερο: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους με ευθύνη του κράτους. Δεν πρέπει να πληρώνει ο κόσμος για την Υγεία, αρκετά πληρώνει. Να καταργηθεί η ιδιωτική υγεία, τα «μαύρα» και τα «φακελάκια». Δωρεάν φάρμακο. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας των αγροτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πληρώνουμε το τσουχτερό ασφάλιστρο 6,95% για την Υγεία που πάνε να μας επιβάλλουν.

Τρίτο: Να ανακληθεί το σημερινό όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Γιατί ο ηλικιωμένος αγρότης δεν μπορεί να κάνει τη σκληρή δουλειά που απαιτεί το αγροτικό επάγγελμα κι αν σήμερα το κάνουν πολλοί αναγκάζονται, επειδή με την εξευτελιστική σύνταξη που παίρνουν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα αναγκαία για την επιβίωση.

Τέταρτο: Συντάξεις αξιοπρέπειας. Σήμερα η μέση αγροτική σύνταξη κινείται στα 400 – 450 ευρώ και στο ίδιο, περίπου, πλαίσιο θα κινηθεί με τα νέα μέτρα, με 25 χρόνια ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι υπερδιπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο προϋπολογισμός θα «αντέχει» για τα 384 ευρώ που η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι η «εθνική σύνταξη». Οι αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη φέτος το 2016 κι έχουν πληρώσει εισφορές από το 1998 (18 χρόνια), παίρνουν 388,08 ευρώ σύνταξη (165,88 η βασική και 222,20 η κύρια – πρόσθετη). Ομως, με τόσο μικρή σύνταξη δεν μπορεί κανείς να ζήσει στο χωριό με αξιοπρέπεια.

Στο Ασφαλιστικό υπάρχουν διαφορές με δυνάμεις σε άλλα μπλόκα, που:

— Ζητούν μόνο να μη γίνουν αυξήσεις στις εισφορές.

— Δεν κάνουν λόγο για όρια συνταξιοδότησης και συντάξεις.

— Διεκδικούν να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει και να μείνουν σ’ αυτόν οι «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, χωρίς όμως να έχει εξασφαλισμένη την κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται, ώστε να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους – συνταξιούχους. Το αίτημα να μείνουν στον ΟΓΑ οι «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, εκτός των άλλων, σημαίνει να πεταχτούν έξω, στον Καιάδα, οι πατεράδες και οι μανάδες τους που είναι συνταξιούχοι.

Β. Για το Φορολογικό

Για το Φορολογικό, η κυβέρνηση εφάρμοσε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ, αφού κατάργησε το αφορολόγητο που είχαμε με αποδείξεις, το οποίο αντιστοιχούσε σε 9.550 ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο κυβερνητικό σχέδιο, αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης,αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, από το 55% στο 75% για το 2016 και στο 100% για το 2017. Δηλαδή, ένας αγρότης με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.000 ευρώ φόρο για το 2016 και 2.600 ευρώ για το 2017.

Οι φτωχοί αγρότες δε φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό εισόδημά μας, αλλά με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» που έχει όλος ο κόσμος. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όμως, τα καλύπτουν γιατί έχουν αφορολόγητο όριο. Ζευγάρι μισθωτών έχει μέχρι τώρα 2 x 9.550 = 19.100 ευρώ αφορολόγητο και σωστά το έχει και πρέπει να μεγαλώσει. Ετσι, αν ένας αγρότης έχει ένα σπίτι 80 τ.μ., ένα αυτοκίνητο κ.λπ., θα φορολογηθεί σαν να έχει καθαρό, φορολογητέο εισόδημα τουλάχιστον 12.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πραγματικό του εισόδημα. Οπότε, για το 2016 θα πληρώσει 2.400 ευρώ φόρο (12.000 x 20%) και για το 2017 θα πληρώσει 3.120 ευρώ φόρο (12.000 x 26%). Κι αυτό ακόμα κι αν το φορολογητέο εισόδημά του είναι μηδενικό!

Είναι αλήθεια ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται για να φορολογηθεί ως καθαρό το εισόδημα που απομένει. Ομως, με τα τεκμήρια διαβίωσης «τζάμπα η αφαίρεση», γιατί και οι εισφορές που αφαιρέθηκαν φορολογούνται.

Εμείς απορρίπτουμε στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα και ζητάμε:

Πρώτο: Να φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό εισόδημά μας και να καταργηθούν τα τεκμήρια. Είναι φανερό ότι τα τεκμήρια επιβάλλονται για να χαρατσωθούν φορολογικά οι μικρομεσαίοι αγρότες με πολύ μικρό εισόδημα και όχι για να «πιαστεί» η φοροδιαφυγή, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Δεύτερο: Να μην πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας, αλλά να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο. Προτείνουμε αυτό να είναι μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δε βάζουμε ούτε τυχαία, ούτε αυθαίρετα αυτό το όριο. Εχουμε υπολογίσει ότι αυτό χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια – όπως και η εργατική και του αυτοαπασχολούμενου – για να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση. Κι ας μην ξεχνάμε ότι το αγροτικό νοικοκυριό πληρώνει πάρα πολλούς έμμεσους φόρους, αλλά και άλλα χαράτσια, ενώ χρειάζεται να του μείνει και κάτι, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα μέσα και τα εφόδια για το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Τρίτο: Προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον του αφορολόγητου ορίου αγροτικό εισόδημα, με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο έως 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Γιατί κάποτε πρέπει να πληρώσουν φόρους οι πλούσιοι, οι κεφαλαιούχοι και όχι να πληρώνουν πάντα οι φτωχοί, όπως είναι πάνω από το 90% των αγροτών. Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών, γιατί δεν είναι εισόδημα που χρησιμοποιεί η οικογένεια ακόμη και των πλουσίων για τη διαβίωση, παρά για επενδύσεις που, μάλιστα, δεν τις κάνουν στη χώρα μας, αλλά σε άλλες χώρες, όπου έχουν περισσότερα κέρδη και χαμηλότερους μισθούς (π.χ. Βουλγαρία). Τα χωράφια δεν πάνε Βουλγαρία. Ούτε μπορούμε να πάμε να γίνουμε όλοι επιχειρηματίες αγρότες, με έδρα τη Βουλγαρία και χωράφια στην Ελλάδα, όπως λένε διάφοροι.

Τέταρτο: Να μην υπάρχει υποχρέωση κράτησης λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες που έχουν μέχρι 40.000 ευρώ τζίρο (από πώληση των προϊόντων και από επιδοτήσεις/ενισχύσεις). Τα έξοδα που απαιτούνται για το κράτημα λογιστικών βιβλίων (πληρωμή λογιστή κ.λπ.) είναι πολλά και ο μικρομεσαίος αγρότης δεν μπορεί να τα πληρώσει.

Και σε ό,τι αφορά τα αιτήματά μας για το Φορολογικό, έχουμε διαφορές με δυνάμεις σε άλλα μπλόκα, που:

— Αποδέχονται τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ και δεν ζητούν αφορολόγητο όριο, παρά μόνο για τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

— Δεν προβάλλουν την κατάργηση των τεκμηρίων.

— Δεν συμφωνούν με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο έως 45% για τους μεγαλοαγρότες.

— Δεν θέτουν ζήτημα κατάργησης των λογιστικών βιβλίων για τους φτωχούς αγρότες.

— Ζητούν η φορολογία να γίνεται με βάση το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».

Αυτές οι δυνάμεις, με τα αιτήματα που προβάλλουν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τους αγρότες που δεν είναι φτωχοί, αλλά μεγάλοι κι έχουν την αυταπάτη ότι θα επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, όταν φύγουν οι μικροί. Ομως, θα έρθει και η δική τους σειρά να φύγουν από τη μέση και τότε δε θα έχουν δίπλα τους τους φτωχούς αγρότες να αγωνίζονται μαζί τους.

Γ. Για το κόστος παραγωγής

Για το κόστος παραγωγής, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, ήδη έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13% σε 23% και καταργείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.

Εμείς απαιτούμε να παρθούν πίσω αυτά τα μέτρα και ζητάμε:

Πρώτο: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους τάζουν νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος.

Δεύτερο: Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, τις ζωοτροφές, αλλά και στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες. Κάθε έμμεση φορολογία σημαίνει διπλή φορολόγηση του εισοδήματος και αποτελεί τη βάση της φοροδιαφυγής.

Δυνάμεις σε άλλα μπλόκα αποδέχονται ΦΠΑ 13% και 6%.

Δ. Για τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 – 2020

Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 – 2020 περικόπτει τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις σταδιακά μέχρι το 2019 και οι περικοπές θα φτάσουν, συνολικά, στο 60%. Ηδη έχουν κοπεί κατά 8% το 2014 και κατά 15% το 2015. Ταυτόχρονα, επιβάλλει νέους αποκλεισμούς μικρών αγροτών από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις – αποκλείστηκαν περί τους 90.000 αγρότες που δικαιούνταν ενίσχυση μέχρι 250 ευρώ – και νέους περιορισμούς στην παραγωγή.

Εμείς αντιπαλεύουμε αυτές τις αποφάσεις της ΚΑΠ και ζητάμε:

Πρώτο: Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Αυτές οι περικοπές αποτελούν καίριο πλήγμα στο εισόδημά μας, το οποίο, για πάρα πολλούς από μας, στηρίζεται κυρίως στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, μιας και οι τιμές που διαμορφώνονται στην «ελεύθερη» αγορά είναι πολύ χαμηλές για τον παραγωγό, ενώ είναι πολύ υψηλές για τον καταναλωτή.

Δεύτερο: Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αυτοί οι περιορισμοί που επιβάλλει η ΕΕ έχουν ως αποτέλεσμα και το εισόδημά μας να μειώνεται, αλλά και ο λαός μας να βρίσκεται σε διατροφική εξάρτηση από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές των τροφίμων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τις παραγωγικές δυνατότητες να εξασφαλίσει επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και φτηνές πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Τρίτο: Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να τις παίρνουν όσοι δουλεύουν στο χωράφι ή ασχολούνται με τα ζώα και παράγουν και όχι κάποιοι που έχουν χιλιάδες στρέμματα και ζώα και έχουν μαζέψει τα δικαιώματα. Δεν ανεχόμαστε αυτό που συμβαίνει σήμερα, ότι το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων καρπώνεται το 20% των μεγάλων αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μόνο το υπόλοιπο 20% μοιράζεται στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, που αποτελούν το 90% της αγροτιάς στη χώρα μας.

Γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, δυνάμεις σε άλλα μπλόκα όχι μόνο δεν λένε κουβέντα κατά της ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά, επί της ουσίας, αποδέχονται τις αποφάσεις της που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Μάλιστα, φτάνουν στο τραγελαφικό σημείο να υποστηρίζουν ότι αυτοί θα διαπραγματευτούν με την ΕΕ καλύτερα ακόμα και από τις κυβερνήσεις και πως τα προβλήματα θα λυθούν με προσφυγές στην ΕΕ, τη στιγμή που οι προσφυγές εξοπλίζουν την κυβέρνηση να εκβιάζει για επιστροφή «παράνομων» ενισχύσεων.

Κύριο μέλημά τους είναι να πετύχουν ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν να συνεχίζει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων/ενισχύσεων ή και ολόκληρες να πηγαίνει στους μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η συμφωνία τους με την ΕΕ και την κυβέρνηση για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». Θέλουν να αποκλειστούν όλοι οι μικροί και μεσαίοι, για να μοιράζονται οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις μόνο στους μεγάλους.

Μαζί μ’ αυτά τα βασικά αιτήματά μας, υπάρχουν κι όλα τα άλλα που συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων, όπως έχει καθοριστεί στις μαζικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Last modified: 30 Ιανουαρίου 2016

Close