ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Συγκρότηση προεδρείου στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας «Ο Περικλής»
Δε γυρίζουμε στο παρελθόν!
Συναδέλφισσες,οι
Οι δυο συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΚΣΥΑ(ΠΑΣΚ) έβγαλαν από μια πανομοιότυπη ανακοίνωση για τη μη συγκρότηση του προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας στην πρώτη συνεδρίαση του Δ. Σ.
Δεν μας προκαλεί εντύπωση, εξάλλου τα τελευταία χρόνια η μόνη συνδικαλιστική τους παρουσία εξαντλείται σε μια ανακοίνωση για το προεδρείο και μετά εξαφανίζονται.
Πραγματικά μήπως η ΔΑΚΕ και η ΑΚΣΥΑ μπορούν να αναφέρουν έστω μια πρόταση τους στο Δ.Σ του Συλλόγου μας; Δεν υπήρξε καμία! Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η μετεξελιχθείσα ΠΑΣΚ, σε εργοδοτική ΑΚΣΥΑ, δεν είχε καμιά παρουσία στη Γ.Σ. του Συλλόγου μας, αφού κανένας εκπρόσωπος της δε θέλησε να πάρει το λόγο, να πει τις θέσεις της.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι μια μέρα πριν από Γενική πανελλαδική απεργία η ΔΑΚΕ και η ΑΚΣΥΑ βγάζουν μια ανακοίνωση και δεν αναφέρουν ούτε μια λέξη για την απεργία!
Οι δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας, η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, η κατάρρευση της υγείας και της υγειονομικής κάλυψης, το νέο μισθολόγιο που προετοιμάζει νέες δραματικές μειώσεις μισθών και σύνδεση μισθού – αξιολόγησης, η ένταση της ελαστικής εργασίας, οι κατασχέσεις σπιτιών, οι φόροι και οι ιδιωτικοποιήσεις μένουν στο απυρόβλητο. Φαίνεται ή ότι δεν τους ενδιαφέρουν ή βάζουν πλάτη στους πολιτικούς τους φορείς και στην συγκυβέρνηση, που από κοινού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.
Χρόνια τώρα έτσι μας έχει συνηθίσει ο γραφειοκρατικός-κομματικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός. Κάνουν ότι μπορούν για να περάσει η βάρβαρη μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων με τις όσο δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις των εργαζομένων.
Συναδέλφισσες,οι
Η Εκπαιδευτική Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση συγκρότησης του Προεδρείου σε προγραμματική βάση, θέτοντας ως ζητήματα αιχμής :
- τη συνολική αντίδρασή μας στην κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται με καταιγιστικούς ρυθμούς με φόντο την υποταγή στις εντολές των «δανειστών», της Ε.Ε., και του διεθνούς κεφαλαίου.
- την αντίθεσή μας στην Αξιολόγηση και την ενεργοποίησή μας ώστε να αποτραπεί η επαναφορά της.
Το προεδρείο ενός Δ.Σ. δεν είναι αυτό που παίρνει αποφάσεις, είναι όμως αυτό που έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την υλοποίηση των αποφάσεων.
Η ΔΑΚΕ και η ΑΚΣΥΑ στο σύλλογό μας, και τα μέλη τους στο Δ.Σ., ήταν αυτοί, που αντί να υλοποιούν τις αποφάσεις του Συλλόγου και του κλάδου, λειτούργησαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας της ΔΑΚΕ και της ΑΚΣΥΑ -που ήσαν διευθυντές- την ώρα που οι συνάδελφοι μας έδιναν την μάχη για να μην περάσει η αξιολόγηση, αυτοί έκαναν την ατομική τους αξιολόγηση, την οποία μάλιστα ανάρτησαν και στην πλατφόρμα που είχε δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας και ενώ γνώριζαν ότι αν αρνούνταν θα είχαν τη συνδικαλιστική στήριξη και της Δ.Ο.Ε. Στον πετυχημένο αγώνα των μαχόμενων εκπαιδευτικών να μην περάσει η αξιολόγηση, οι παρατάξεις αυτές έλαμψαν δια της απουσίας τους. Πρέπει όμως να το παραδεχτούμε: κατάφεραν να υπηρετήσουν τις αποφάσεις των κομματικών επιτελείων τους. Και δυστυχώς όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση.
Εντύπωση προκαλεί η στάση του ΠΑΜΕ. Δε συναινεί στο προγραμματικό προεδρείο, αλλά προτιμά τη συμμετοχή του στο προεδρείο με τους «αρχιερείς» της αξιολόγησης.
Συναδέλφισσες,οι
Η ενότητα των εργαζομένων είναι απαραίτητη στη δράση και στους αγώνες, και όχι σε παρασκηνιακές συμφωνίες των γραφειοκρατικών παρατάξεων για το μοίρασμα των θέσεων του προεδρείου.
Η ενότητα στον κόσμο της εργασίας σφυρηλατείται στους αγώνες για να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική που περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές μας.
Στον ολομέτωπο και άγριο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, χρειάζεται ενωτικά και αγωνιστικά να δώσουμε απάντηση.
Η συγκρότηση του προεδρείου του Συλλόγου μας με τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ και της παράταξης του Δ/ντή Εκπ/σης Β΄ Αθήνας (ΑΚΣΥΑ) θα οδηγήσει το Σύλλογό μας στο παρελθόν, στην αδράνεια, στη μοιρολατρία και στην απογοήτευση.
Συναδέλφισσες, οι
Η Εκπαιδευτική Συσπείρωση τα τελευταία 4 χρόνια αναδεικνύεται πρώτη δύναμη. Όμως δεν είχε, ούτε έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Έχει τις 3 από τις 7 έδρες. Οι άλλες 3 παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΑΚΣΥΑ) που έχουν την πλειοψηφία, τις 4 από τις 7 έδρες, και έχουν την ίδια θέση για συγκρότηση διαπαραταξιακού προεδρείου μπορούν να πάρουν απόφαση.
Δεν είμαστε ούτε αναγκαίοι, ούτε χρήσιμοι στο προεδρείο ενός Διοικητικού Συμβουλίου που θα βάζει πλάτη για να περνούν χωρίς αντιδράσεις οι αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.
Last modified: 3 Δεκεμβρίου 2015