Το ΥΠΟΠΑΙΘ και η κυβέρνηση συνολικότερα θέλοντας να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές επεξεργάζεται σχέδια διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου.
Από τις δηλώσεις του Μπαλτά όπου οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προφέρουν “τον οβολό τους για το ξεπέρασμα της κρίσης” τώρα έρχονται στην επιφάνεια σχέδια αποπομπής των χιλιάδων εκπαιδευτικών ειδικότητας μέσα από την κατάργηση των σχολείων ΕΑΕΠ.
Είναι βέβαιο ότι η ηγεσία του υπουργείου με τις σκόπιμες αυτές διαρροές και δημοσιεύματα στον τύπο προσπαθεί να διερευνήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν έτσι ώστε να προχωρήσει αναλόγως.
Φαίνεται, ακολουθώντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικούς.
Αυτό που θα καταλάβει συντόμως “η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση” είναι ότι η τα σχέδια τους και η μνημονιακή πολιτική δε θα εφαρμοστεί. Θα φάνε τα μούτρα τους.
Ενδιαφέρον είναι επίσης να πληροφορηθούμε και εφόσον το δημοσίευμα είναι ακριβές, ποιοί συνδικαλιστές συμμετείχαν σε τέτοιες συσκέψεις που αναφέρει. Άμεσα η ΔΟΕ πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις και να ενημερώσει όλο τον κλάδο.
Με βάση το δημοσίευμα της Καθημερινής τινάζεται “στον αέρα” η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
Μελετάνε ακόμα και την κατάργηση τους.
Καμία απάντηση ακόμα για κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για προσλήψεις αναπληρωτών.
Καυτό Φθινόπωρο προβλέπεται στα σχολεία. Σεπτέμβρης με χιλιάδες κενά. Με σημαντικές ελλείψεις θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο η νέα σχολική χρονιά, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί ούτε μέχρι και τον… Ιούνιο του 2016. Την παραδοχή αυτή έκαναν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καθώς το τρέχον χρονικό διάστημα γίνονταν συσκέψεις για τον τρόπο κάλυψης των οργανικών κενών, που θα προκύψουν από τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων και τις λίγες προσλήψεις αναπληρωτών. Η προσπάθεια ξεκινά για κάλυψη 12.000 κενών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικό του προβλήματος φέτος είναι, ότι πέρυσι μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είχαν προσληφθεί 12.200 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, ενώ άλλοι περίπου 5.500 καθηγητές προσελήφθησαν σε θέσεις αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.000 πιστώσεις διαθέσιμες από κονδύλια του ΕΣΠΑ, οι οποίες θα διατεθούν για προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι πιστώσεις αυτές επαρκούν για να καλυφθεί μόνο το 50% των κενών, ο αριθμός των οποίων με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται, να κινηθεί μεταξύ 24.000 και 26.000. Από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί πιστώσεις για προσλήψεις στην εκπαίδευση, αλλά στελέχη του υπουργείου Παιδείας θεωρούν δεδομένο ότι θα δοθούν, καθώς τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ούτε καν στην πρώτη ζώνη των δημοτικών σχολείων για δασκάλους και άλλες ειδικότητες. Αλλιώς, δεν θα καλυφθεί το βασικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις όχι μόνο από εκπαιδευτικούς, αλλά και από γονείς.
δείτε το άρθρο της Καθημερινής:
Last modified: 9 Αυγούστου 2015