«Tσουνάμι» κατασχέσεων το επόμενο διάστημα από τις τράπεζες
Τον δρόμο για να ξεκινήσει «τσουνάμι» κατασχέσεων το επόμενο διάστημα από τις τράπεζες σε βάρος οφειλετών θεωρούν οι δικηγόροι ότι ανοίγουν οι επιχειρούμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η αλλαγή του Κώδικα ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του δανείου προς τη χώρα μας, σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής της περασμένης Κυριακής. Και αυτό γιατί με τα νέα μέτρα θα δίνεται η δυνατότητα στα τραπεζικά ιδρύματα να διεκδικήσουν το καθένα ξεχωριστά τις απαιτήσεις του έναντι ενός ακινήτου, κάτι που εκτινάσσει το κόστος νομικής προστασίας. Θα χρειάζονται ξεχωριστές πράξεις για να προσβληθεί νομικά η κάθε εκτέλεση ξεχωριστά.
Μέχρι πρότινος έπρεπε να τελειώσει ο ένας πλειστηριασμός για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, ενώ εκείνοι που αποζημιώνονταν πρώτοι ήταν το Δημόσιο και τα Ταμεία, ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Πλέον οι τράπεζες θα προηγούνται έναντι όλων, εάν τελικά ισχύσουν οι αλλαγές.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναστάτωση στο νομικό κλάδο, καθώς οι δικηγόροι εκφράζουν τον φόβο ότι πλέον ένα ακίνητο θα μπορεί να αλλάξει χέρια πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι μέχρι πρότινος και καταργούνται οι δικλίδες ασφαλείας που είχαν θεσπιστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση που ένα ακίνητο είναι νοικιασμένο και ο ιδιοκτήτης του έχει οφειλές, τότε η μίσθωση καταγγέλλεται αυτόματα, δηλαδή η τράπεζα παίρνει το ακίνητο χωρίς καμία επιβάρυνση.
ΔΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Εκτός των άλλων, έντονος είναι ο προβληματισμός για την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να διεξάγει δίκες… χωρίς μάρτυρες σε ορισμένης κατηγορίας αστικές δίκες. Σκοπός της αλλαγής είναι να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων, δεδομένου ότι πλέον ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες αναβολής της υπόθεσης, καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο δικαστής θα είναι να διαβάσει τις θέσεις των δύο αντίδικων πλευρών που θα δίνονται εγγράφως. Ετσι, χωρίς μάρτυρες, μέσω της ανάγνωσης των εγγράφων εξηγήσεων των δύο πλευρών, θα επιδιώκει να βγάλει απόφαση.
«Η αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο για τη συμφωνία και όχι τυχαία. Κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο ως δικηγόροι δημοψήφισμα και καταγγείλαμε τις αλλαγές που επαναφέρονται. Οι αλλαγές αφορούσαν τις κατασχέσεις, την εκτέλεση, τους πλειστηριασμούς και τίποτα άλλο. Γι’ αυτό σύσσωμος ο νομικός κόσμος και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ομοφωνία είχαμε κατακρίνει εκείνο το σχέδιο γιατί προασπίζει το συμφέρον των τραπεζών σε βάρος πολιτών».
Last modified: 20 Ιουλίου 2015