Written by 18:55 Αρχική Σελίδα

H φωτιά στον Υμηττό (συνεχής ενημέρωση)

 

 Σάββατο 18/7

Αστυνομικοί και πυροσβέστες που έκαναν έρευνες μέσα στο καμένο δάσος στον Καρέα, μετά την μεγάλη φωτιά της Παρασκευής, εντόπισαν τη σωρό ενός άνδρα, αγνώστων στοιχείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απανθρακωμένη σωρός εντοπίστηκε κοντά στο μνημείο των πεσόντων πυροσβεστών του Καρέα και μεταφέρεται στο νεκροτομείο για να γίνει η ταυτοποίηση.

Σημειώνεται πως στην περιοχή διεξάγονται έρευνες ύστερα από καταγγελία της συζύγου ενός 47χρονου αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. πως ο άνδρας της, που είχε βγει λίγο πριν από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην περιοχή, αγνοείται.

 

Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στον Υμηττό. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού και εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο που έφτασε στις κατοικημένες περιοχές. Καταστροφές σημειώθηκαν σε σπίτια σε Καρέα, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη. Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει γυρίσει προς την κορυφή του βουνού. 

Νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους των κοντινών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 40 καλόγριες. Ένα σπίτι και μία ταβέρνα κάηκαν στην περιοχή του Καρέα. 

Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ρίψεις νερού κάνουν δύο ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή επιχειρεί ένα Καναντέρ και ένα ελικόπτερο. Οι δυνατοί άνεμοι δυσχαιρένουν το έργο της πυροσβεστικής. 

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν οι κάτοικοι που έχουν βγει στους δρόμους και με λάστιχα και κουβάδες προσπαθούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πυρκαγιάς. 

Δείτε live τις εξελίξεις στην ΕΡΤ:

Πρόβες εμπρησμού στον Υμηττό

 
 

Οι σοβαρές καταγγελίες πριν ενάμιση μήνα

Ακριβώς πριν ενάμιση μήνα στις 27 Μαϊου στο Έθνος υπήρξε δημοσίευμα στο οποίο γινόταν σοβαρές καταγγελίες από την ομάδα Δασοπροστασίας Παπάγου Χολαργού.

Τα μέλη της ομάδας είναι όλα εθελοντές.

Μια σειρά από άκρως ύποπτα περιστατικά στο δάσος του Υμηττού έχουν σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Aρχές, καθώς είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αποτελούν προπαρασκευαστικές ενέργειες οργανωμένου σχεδίου για μεγάλη φωτιά.

<p>Ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας, Βαγγέλης Στογιάννης, δείχνει στον φακό του «Εθνους» τα αποκαΐδια του παρατηρητηρίου που έκαψαν άγνωστοι στις 22 Μαΐου</p>

Ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας, Βαγγέλης Στογιάννης, δείχνει στον φακό του «Εθνους» τα αποκαΐδια του παρατηρητηρίου που έκαψαν άγνωστοι στις 22 Μαΐου

Τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί τρεις επιθέσεις σε παρατηρητήρια πάνω στο βουνό, τα οποία καλύπτουν την έκταση από τα Γλυκά Νερά μέχρι τον Καρέα. Θεωρούνται υψίστης σημασίας, καθώς η καταστροφή τους αφήνει ευάλωτο τον Υμηττό, αφού, σε τυχόν πυρκαγιά, δεν θα υπάρξει γρήγορη ανταπόκριση. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Αναστάσιο Μαυρόπουλο, ώστε να ληφθούν μέτρα.

Μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, άγνωστοι έσπασαν τις σανίδες αντιστήριξης στο παρατηρητήριο της Αγίας Παρασκευής. «Αρχικά υποθέσαμε ότι πρόκειται για έργο νεαρών, καθώς το σημείο είναι δημοφιλές στέκι», λέει στο «Εθνος» ο επικεφαλής της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου – Υμηττού, Ευ. Στογιάννης.

Ωστόσο, το δεύτερο χτύπημα των αγνώστων, μία εβδομάδα μετά και σε διαφορετικό παρατηρητήριο χτύπησε καμπανάκι στο επιτελείο των εμπλεκόμενων φορέων δασοπροστασίας. Στις 27 Απριλίου, κατά την πρωινή περιπολία εντοπίστηκε σπασμένο το εν λόγω παρατηρητήριο και διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν δέσει συρματόσχοινα στις ξύλινες κολόνες και στη συνέχεια επιχείρησαν με αυτοκίνητο να κατεδαφίσουν τον ξύλινο πύργο. Τελικά, οι δράστες δεν τα κατάφεραν, όμως τον κατέστησαν επισφαλή και τον έθεσαν εκτός λειτουργίας.

Το δεύτερο παρατηρητήριο, στη θέση Αγίας Παρασκευής, που τέθηκε σκοπίμως εκτός λειτουργίας. Αγνωστοι πριόνισαν τις ξύλινες βάσεις αντιστήριξης και το κατέστησαν επισφαλές

Το δεύτερο παρατηρητήριο, στη θέση Αγίας Παρασκευής, που τέθηκε σκοπίμως εκτός λειτουργίας. Αγνωστοι πριόνισαν τις ξύλινες βάσεις αντιστήριξης και το κατέστησαν επισφαλές

Ομως, οι χειρότεροι φόβοι για ενδεχόμενο να διαφαίνεται οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών στο βουνό επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή 22 Μαΐου, όταν τρίτο παρατηρητήριο έγινε στόχος εμπρηστών. Στη 13.30 το μεσημέρι, περιπατητές ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για φωτιά, στο σημείο της Καλοπούλας. Η θέση «βλέπει» από την περιοχή του Παπάγου μέχρι τον Βύρωνα. Αυτά τα τρία παρατηρητήρια είναι σε σημεία κρίσιμα για την έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς από το πρώτο δευτερόλεπτο, από την πρώτη σπίθα που θα δουν οι παρατηρητές κατά τη βάρδιά τους.

 Αγνωστοι έδεσαν συρματόσχοινα στο παρατηρητήριο του δάσους Υμηττού και με όχημα προσπάθησαν να το κατεδαφίσουν

Αγνωστοι έδεσαν συρματόσχοινα στο παρατηρητήριο του δάσους Υμηττού και με όχημα προσπάθησαν να το κατεδαφίσουν

Το τέταρτο καμπανάκι χτύπησε όταν στις 20 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από τον εμπρησμό του παρατηρητηρίου, σε δασικό χωματόδρομο (που είναι κλειδωμένος με μπάρες και χρησιμοποιείται από την Πυροσβεστική μόνο σε περίπτωση φωτιάς) άγνωστος έβαλε στις 7 το απόγευμα μικρή πυρκαγιά στα μισά του δρόμου και σε δύσβατο σημείο.

Οι αρμόδιες Αρχές αναγκάστηκαν να «θωρακίσουν» τα παρατηρητήρια, μετά τα απανωτά κρούσματα επιθέσεων

Οι αρμόδιες Αρχές αναγκάστηκαν να «θωρακίσουν» τα παρατηρητήρια, μετά τα απανωτά κρούσματα επιθέσεων

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Στογιάννης, αυτό το ανεξήγητο περιστατικό μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως δοκιμαστική ενέργεια ώστε να χρονομετρηθεί η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και των φορέων. Την ίδια στιγμή, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι παρενοχλήσεις στους ασυρμάτους της Δασοπροστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής. Αγνωστοι καταλαμβάνουν τις συχνότητες με μουσική ή δίνουν «ψεύτικες» κλήσεις.

 Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Δασοπροστασίας Παπάγου - Χολαργού που έχουν διαπιστώσει τις δολιοφθορές

Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Δασοπροστασίας Παπάγου – Χολαργού που έχουν διαπιστώσει τις δολιοφθορές

Σύμφωνα με τον κ. Στογιάννη, τα παραπάνω περιστατικά έχουν θορυβήσει την ηγεσία της Πυροσβεστικής, την ΕΛ.ΑΣ., την Πολιτική Προστασία, το Δασαρχείο και τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Ο λόγος είναι ότι, πριν από κάθε μεγάλη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού, όπως το 2007 ή το 2012 που είχαμε 17 εμπρησμούς, είχαν προηγηθεί και πάλι τα ίδια φαινόμενα δολιοφθοράς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 17 Ιουλίου 2015

Close