Έρχεται ο ΦΜΑΠ στη θέση του ΕΝΦΙΑ.
Aναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο
Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Έλληνες θα επωφεληθούν από το νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος φόρος θα συνοδευτεί και με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30 με 35%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, κερδισμένοι στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία (α΄ κατοικία), καθώς με το παλιότερο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ πλήρωναν από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα μόνο εάν ξεπερνούν το αφορολόγητο.
Αντίθετα, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι οι χαμένοι, καθώς προκειμένου να εξισορροπηθούν τα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θα πληρώσουν περισσότερα με τους φορολογικούς συντελεστές να φτάνουν ακόμα και στο 3% της αξίας του ακινήτου.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και το σχέδιο του για τη φορολογία εισοδήματος, με πολλούς συντελεστές και το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Το υπουργείο θέλει να σταματήσει την αδικία που ένας πολίτης φορολογείται με διαφορετικό τρόπο και πληρώνει διαφορετικά ποσά για το ίδιο εισόδημα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα ένας φορολογούμενος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 πληρώνει φόρο 2.300 ευρώ. Ο ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα πληρώνει φόρο 5.200 ευρώ, ενώ ένας με το ίδιο εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων πληρώνει φόρο 3.960 ευρώ.
Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα ο σχεδιασμός είναι να φορολογούνται όλοι για τα εισοδήματά τους από οποιαδήποτε πηγή κι αν αυτά προέρχονται.
Οι κερδισμένοι από αυτή την αλλαγή είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.500 έως 12.000 ευρώ, καθώς θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους από τη μείωση του φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό ή τη σύνταξη. Μάλιστα, σύμφωνα με το παράδειγμα μισθωτός ή συνταξιούχος με απολαβές από 10.000 έως 12.000 ευρώ θα δουν όφελος που θα κυμανθεί από 100 έως 540 ευρώ το χρόνο.
Κερδισμένοι θα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ που αυτή τη φορά δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ, ενώ με το παλιό σύστημα θα φορολογούνταν με 26% από το πρώτο ευρώ.
Για την πρώτη κατοικία θα ισχύει το αφορολόγητο, ενώ η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία θα φορολογείται με προοδευτική κλίμακα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ.
Όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο νέος φόρος θα ονομάζεται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και το αφορολόγητο θα αφορά μία κατοικία και πέρα από το ύψος του ορίου, θα επιβάλλεται ο φόρος.
Το ύψος του αφορολόγητου ορίου για άγαμο, έγγαμο και παιδιά θα προσδιοριστεί ανάλογα με τους εισπρακτικούς στόχους του νέου φόρου, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος για το προηγούμενο έτος ήταν 2,65 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με βάση τις νέες μειωμένες έως και 30% σε μέσο επίπεδο, αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη πάντως αν και η πρώτη κατοικία είναι υπερπολυτελής και η αξία της ξεπερνάει το αφορολόγητο, θα φορολογείται.
Όπως είπε η κα Βαλαβάνη, “η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Θα φορολογηθούν μόνον οι υπερπολυτελείς. Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται καθόλου ή ελάχιστα, καθώς η κλίμακα του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες, υλοποιώντας και την περσινή δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα το τι θα γίνει με την μεγάλη περιουσία της Εκκλησίας και το πώς θα φορολογηθεί.
Πηγή: newsit.gr
Last modified: 14 Φεβρουαρίου 2015