Μια δυσάρεστη «έκπληξη» φέρεται να μας περιμένει εμάς τους 600.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο λίαν συντόμως, με την τρόικα να πιέζει για την εξίσωση του μισθολογίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για ακόμα μια φορά η λιτότητα χτυπάει τους εργαζόμενους με τους μισθούς στο Δημόσιο να μειώνονται σε ποσοστό από 2% έως 12%, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών των υπαλλήλων.
Νέο τοπίο αμοιβών διαμορφώνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο μισθός πρωτοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί πολύ σύντομα στα 680 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει εξίσωση του βασικού μισθού στο Δημόσιο με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα 586 ευρώ που προβλέπονται για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους καταβάλλονται για 14 ουσιαστικά μήνες αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα αδείας, ενώ στον δημόσιο τομέα τα δώρα έχουν κοπεί άρα καταβάλλονται μόλις 12 μισθοί.
Αναλογικά, ο βασικός μισθός για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δημόσιο θα είναι 748 ευρώ από 858 ευρώ που είναι τώρα, για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης 996 ευρώ από 1.037 ευρώ και για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 1.070 ευρώ από 1.092 ευρώ.
Μικρές μειώσεις θα υποστούν και οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, ενώ κάποιες αυξήσεις ενδέχεται να δοθούν στους γιατρούς του ΕΣΥ, σε εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς αλλά και στους ένστολους.
Με το κυβερνητικό σενάριο περί εξόδου από το μνημόνιο ναέχει αποτύχει, η τρόικα επαναφέρει στο τραπέζι την παλαιότερη ιδέα για εξίσωση του κατώτατου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ζητά επίσης η ισχύουσα 15ετία για τη χορήγηση κατώτατης σύνταξης να μετατραπεί σε 20ετία. Στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκεται και το ΕΚΑΣ, καθώς απαιτεί να καταργηθεί για όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη με το επιχείρημα ότι μπορεί να ξεπεράσουν τη σύνταξη ασφαλισμένου με 22-25 χρόνια εργασίας.
Last modified: 19 Οκτωβρίου 2014